Mijn man eet vegan… #1: de uitdaging

quotes-Mijn-man-eet-vegan-1-

Flexitariër goes vegan

Maar…maar… Hoe…ik voel mij wat vies en … gebruikt.

Manlief zegt het met een glimlachje. Al staan zijn ogen eerder verbaasd.

Ik ruim de borden op na een stevige portie Pad Thai en laat quasi langs mijn neus weg de titel van deze blogpost vallen. En dat ik nu een week zo plantaardig mogelijk heb proberen te koken.

‘Maar… gisteren dan?’ vraagt hij.

‘Ja, euhm… gisteren was een feestje en technisch gezien heb ik niet gekookt. Ik heb ook niet gezegd dat het experiment altijd even succesvol was. Maarrrr de keren dat het wél gelukt is, heb je heel wat complimentjes gegeven’.

Hij geeft toe dat ik hem lekkere dingen heb voorgeschoteld deze week. En toen had hij wel nog een paar opmerkingen.

Hoe het begon

Tijd om even terug te keren naar het begin van dit verhaal: ergens half september.

Ik kreeg een melding dat in oktober de ‘Try Vegan’ actie liep. Niks voor mij, dacht ik, want veganistisch eten is – in mijn hoofd – overdreven moeilijk, ingewikkeld en eenzijdig.

En door één of andere telepathische connectie moet Sofie van de frisse blog Fiekefatjerietjes dat opgevangen hebben, want ze daagde mij uit om eens een week ‘met haar mee te koken’. Zij gaf me haar weekmenu, en ik zou dat volgen.

Eventjes getwijfeld, dat wel… Zou dat wel lukken, en bovenal, zou dat wel lekker zijn? Er was maar één manier om erachter te komen. Ik stemde toe, en kreeg haar overzichtje.

Dit zouden we gaan koken in de week van 1 tot 7 oktober

.
* maandag: pasta verde

* dinsdag: vegan wraps 

* woensdag: curry met pompoen en spinazie

* donderdag: restjes

* vrijdag: bloemkoolschotel

* zaterdag: joker (Sofie zou niet thuis koken)

* zondag: Brooklyn Pad thai

Of dat een hele grote stijlbreuk was met hoe ik normaal kookte? Niet helemaal, want ik probeer heel graag nieuwe recepten en ingrediënten uit, en kook sinds een goed jaar ook geregeld vegetarisch. Al eten wij ook wel graag eens een goed stukje vlees. Flexitariërs, als er een labeltje moet gekozen worden.

Zo ontstond het tweede deel van de uitdaging: Zou ik een week vegan kunnen koken, zonder dat manlief- een behoorlijke carnivoor- dit merkte? Dit zou betekenen dat zuiver plantaardig koken misschien toch niet zo uitzonderlijk speciaal en exotisch is, als het me lijkt.

Mijn man eet vegan…

… maar hij weet het niet?

Wie weet? Ik breng volgende week het verslag uit van mijn avonturen en ervaringen als verborgen veganiste.

paprika

Lees het vervolg van onze vegan avonturen hier:

Zijn jullie echte carnivoren, of net helemaal niet?

43 gedachtes over “Mijn man eet vegan… #1: de uitdaging

 1. Mijn gezin, ikzelf en twee grote dochters, eten weinig vlees. Oudste eet altijd veganistisch dus i.p.v. altijd twee potjes te koken doet de rest vaak mee. Jongste haalt het vlees eten nu wel flink in op kot. De omschakeling was even moeilijk maar ik mag zeggen dat we nu veel meer variatie in onze borden zien.

  Geliked door 1 persoon

  • Het is een mooie maand om het te proberen 🙂 Maar zoals ik de volgende dagen zal beschrijven, ging het niet zo maar zonder slag of stoot. Ik heb wel een paar keer gedacht ‘waar ben ik nu weer aan begonnen?!’ haha.

   Like

  • Hier ook twee carnivoren, maar als het echt een potje is dat een ‘geheel’ is, en niet gewoon aardappelen+groenten en dan bij wijze van spreke een lege plek waar normaal vlees ligt, dan lusten ze het wel.

   Like

 2. Wat leuk dat je de uitdaging bent aangegaan! Ik ben benieuwd naar het vervolg. Zelf ben ik al jaren vegetariër, tegenwoordig bijna-veganist. Mijn man was een echte vleeseter toen ik hem leerde kennen, en in het begin van onze relatie stonden er al eens twee verschillende potjes op tafel. Tegenwoordig is hij diegene die het vaakst kookt en kookt hij, ook voor zichzelf, meestal veganistisch. Qua omschakelen/verminderen geloof ik dat iedereen zijn eigen tempo moet volgen. Ik vond vlees plots zo onsmakelijk dat ik cold turkey ben gegaan, bij mijn man is het een proces van vele jaren.

  Geliked door 1 persoon

  • Mijn man at geen tomaten en het idee van een salade met van alles erin, vond die echt ‘geen eten’ toen we elkaar leerden kennen. Nu is hij een grote liefhebber! Dus mensen kunnen zeker veranderen 🙂

   Like

 3. Pingback: Try Vegan | weekmenu #1 – fiekefatjerietjes

 4. Ik eet al meer dan anderhalf jaar plantaardig, en omdat we geen twee menu’s wilden koken is mijn man gewoon mee beginnen doen thuis. Op verplaatsing eet hij nog wel vlees en vis. Is relatief makkelijk gegaan, die omschakeling van carnivoor naar veganist.

  Geliked door 1 persoon

 5. Pingback: Mijn man eet vegan #2: de boodschappenhel – Boston, baby!

 6. Ik eet geheel plantaardig ( voorheen vegetarisch ) en voor mij ging de omschakeling qua menu makkelijk ( wel een beetje meer op voedingsstoffen letten geloof ik ). Waarschijnlijk vooral doordat ik toch al niet zo’n liefhebber was van vegaschijven uit de super en er heel veel vegan variaties zijn op recepten die ik toch al graag at.

  Like

   • Voor de lunch eet ik meestal een salade, haast altijd 1 cup couscous met 1 cup groente en 1 cup eiwit ( kikkererwten, linzen, of bonen ) en als tussendoor een stuk fruit, groente met wat hummus, rijstwafel met pindakaas, roggebrood met appelstroop, een handje nootjes..
    Wat makkelijke te bereiden avondeten en lunch betreft vind ik https://vegetus.nl/ wel een fijne inspiratie. Ze heeft ook de site https://gewoonvegan.nl/ . Ik weet niet in hoeverre die producten in België te krijgen zijn, maar het zijn alle vegan producten die hier in de supermarkt te koop zijn.

    Geliked door 1 persoon

   • Dank je wel, goeie tips! Ben meteen even op de website gaan kijken: een bioplanet heb ik in de buurt, een Albert Heijn is wat verder, maar omdat ze daar sowieso heel fijne producten hebben, maak ik daar soms wel een uitstapje van. Dus dat zou best nog kunnen lukken!

    Like

 7. Pingback: Mijn man eet vegan… #3 Het eerste succesje – Boston, baby!

 8. Pingback: Mijn man eet vegan.. #5 over ‘veganisen’ en vleesvervangers – Boston, baby!

 9. Pingback: Mijn man eet vegan…#6 vegan gebak – Boston, baby!

 10. Pingback: Try Vegan | weekmenu #2 – fiekefatjerietjes

 11. Pingback: Citytrip Lissabon – de ultieme me-time – Boston, baby!

 12. Pingback: Food Challenge: No Sugar November – Boston, baby!

 13. Pingback: Kerst Bloghop 2018 – Boston, baby!

 14. Superleuk! Mijn man eet ook regelmatig vegan met mij mee en hij vind die gerechten vaak ook heerlijk. Vegan heeft zo een stoffig imago en dat het allemaal alleen groente is, dat hoeft tegenwoordig helemaal niet meer!

  Like

 15. Pingback: Goede voornemens + nieuwjaarsbloghop met winactie – Boston, baby!

 16. Pingback: De ecologische keuken – Misses Lee Blogt

 17. Pingback: De grote Boston, baby! blogenquête: resultaten – Boston, baby!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s