Mijn 5 goeie redenen om aan yoga te doen

yogaletters

De eerste keer dat ik op een yogamat stond was tijdens mijn studententijd. Samen met mijn zus kon ik wel wat ontspanning gebruiken, zo van tussen al die boeken en cursussen. ’t Was met een klein hartje, want ik raak alleen mijn tenen aan om mijn nagels te lakken.

 

De eerste les begon uitermate ontspannend, in die zin dat we zo goed als niets deden. Na een oefening van een minuut volgden twee minuten ontspanning. So far so boring.

Maar daarna werd er een versnelling hoger geschakeld. Of twee. Of drie. Want opeens werd ons gevraagd een ingewikkelde pose aan te nemen, toch wel vrij out of the blue.

Resultaat: zo goed als iedereen viel om, binnen de 5 seconden. De die hards hielden het 10 seconden vol. Dat werd dan bestempeld als ‘niet goed’ zonder verdere uitleg. Het was hilarisch. Ontspannend wel, zo de slappe lach.

 

Exit yoga. Het hangt zeker ook samen met de lesgever. Té zweverige blabla en ik haak af.

Tijdens mijn zwangerschap volgde ik alweer een lessenreeks. Het was bijlange niet zo grappig, maar wel een stuk nuttiger. Er werd erg de nadruk gelegd op ‘doen wat je kan’. Ik kon niet bijster veel, maar hééé dat kwam door die buik he! Anders ben ik echt zo lenig als een twijgje. Hum hum.

En nu wilde ik yoga ook deel laten uitmaken van mijn revalidatie. Ik vond een les op letterlijk vier minuten wandelen van mijn deur. Geen excuses meer. Dat ging ik doen.

We zijn een paar weken verder en ik kijk eigenlijk wel uit naar dat uurtje. Yoga is goed voor vanalles en nog wat – dat is wetenschappelijk bewezen. Maar ik ga toch vooral om deze vijf redenen.

 

1/ Het is een uurtje me-time

Dat uur staat vast in de agenda en de voorbije weken zijn er wel een paar momenten geweest dat het misschien makkelijker was geweest een les te skippen. Maar dat heb ik niet gedaan. Ik mag een uurtje voor mezelf plannen, in een rustige omgeving, met een rustig interieur, rustige muziek, rustig licht.

Zoonlief wilt niet slapen? Sorryyyyyy – yoga! Vriend wilt plots komen eten – prima, maar nog voor het dessert ben ik een uurtje naar de yoga.

yogapose

2/ Yoga vermindert stress en angst

Het is bewezen dat het gehalte aan cortisol, het voornaamste stresshormoon, daalt bij en na yogalessen. Ook mensen met angststoornissen en post traumatisch stress syndroom, blijken geholpen. Ik ga nu niet beweren dat ik bij deze groepen hoor, maar na het voorbije jaar is er toch een stevige scheut piekeren met een snuifje trauma bijgekomen. En alle hulp is welkom daarbij (1), (2).

3/Yoga verbetert de slaapkwaliteit

Ik was een hele goeie slaper. Legde mijn oortje op het kussen en sliep binnen de vijf minuten. Tijdens mijn behandeling heb ik slaapmedicatie genomen, en ook weer afgebouwd.

Maar misschien leek het die koude maanden te veel alsof ik mijn winterslaap deed, want na de behandeling kon ik plots urenlang wakker liggen, of ontzettend warrig slapen.

Nu slaap ik beter, en dat zou o.a. door de yoga kunnen komen, omdat dat de afgifte van melatonine- het ‘slaaphormoon’ –  verhoogt (3). En uiteraard helpt het afnemen van stress en angst ook om een goed nachtje te pitten.

4/Yoga bevordert de bloedsomloop en voorkomt cardiovasculaire problemen

Uit onderzoek blijkt dat yogi een lagere hartslag en bloeddruk krijgen (4). Misschien omdat ze zich minder opjagen?

5/Yoga kan helpen bij het afvallen

Op dit moment ben ik nog steeds het ‘behandelingsgewicht‘ aan het tackelen dus het is toch ook mooi meegenomen. De lagere cortisolniveau en de beweging op zich – hoe licht ook – helpen om je gewicht onder controle te houden. Bovendien gaat het om mindful zijn, dus ook bij het eten even na te denken over wat je naar binnen schuift (5).

En ja, in zo’n yogabroek valt niet veel te verbergen. Maar dat is ook niet nodig: het is net de bedoeling om je niet te veel aan te trekken van hoe je eruit ziet en wat je al kan.

‘Wees blij met wat je kan, wees blij met wat je hebt’, zegt de lerares.

Mijn onderzoek heeft uitgewezen dat je dat best meer dan 1 uur per week probeert.

 

Hebben jullie ooit yoga geprobeerd?

frogs yoga

28 gedachtes over “Mijn 5 goeie redenen om aan yoga te doen

 1. ik kan niet meer zonder mijn wekelijks yoga uurtje! Ik kan nooit goed uitleggen aan mensen waarom ik daar zoveel deugd van heb en hoe dat ene uurtje yoga heel mijn leven lijkt beter te maken. Maar als je dan die wetenschappelijke uitleg ziet dan is het duidelijk waarom, het gaat veel verder dan dat ene uurtje op de mat 🙂

  Geliked door 1 persoon

  • Inderdaad! Ik had gemakkelijk een lijst kunnen maken van de 30 redenen, allemaal gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. De ene week kan ik beter ‘uit mijn hoofd’ komen dan de andere, maar al bij al vind ik het echt heerlijk!

   Like

 2. Als Wii Fit niet mee telt, dan heb ik nog nooit yoga gedaan. Lijkt me inderdaad heel ontspannend en heb er wel ooit naar gekeken. Misschien dat ik het na mijn studententijd ga proberen.

  Geliked door 1 persoon

 3. Nog nooit gedaan, zelfs nog nooit geprobeerd, maar wel al enkele keren een foldertje uit de bus aan de kant gelegd om ‘eens te bekijken’, en vervolgens de drempel te groot te vinden… Misschien moet ik het toch echt eens een kans geven (al zie ik er altijd tegenop om na pakweg 20 uur het huis te verlaten, omdat ik dan het liefste rustig in mijn zetel kruip)…

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik kan altijd met veel bewondering kijken naar mensen die aan yoga doen. Zo mooi hoe je dan een wordt met je lichaam. Ik hoop dat ik het zelf ook eens op kan pakken. Voor nu is het helaas nog te pittig voor mijn lichaam..

  Like

  • Nou, ik moet zeggen dat waar ik yoga doe, het éééééécht heel rustig is. ik merk ook dat er mensen heen komen die net daar nood aan hebben (itt andere soorten yoga die stukken inspannender zijn), mensen die in revalidatie zitten (zoals ik), mensen die bekomen van een moeilijke periode… er zijn zoveel verschillende soorten, het is wel een mooie start als je het ziet zitten om iets te gaan proberen.

   Like

 5. Ik deed yoga with Adriene in mijn living en genoot daarvan, maar toch heb ik het niet volgehouden… Ik weet eigenlijk niet waarom. Ik wil graag opnieuw beginnen maar er komt precies altijd iets tussen. Excuses vooral 😉

  Geliked door 1 persoon

 6. Pingback: Wat ik deed toen ik geen 40 dagen blogde – Boston, baby!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s