De nieuwe keuken challenge- meer koken en met meer plezier

De meest gestelde vraag bij ons thuis?

Het is een nek-aan-nek race tussen ‘welk weer wordt het vandaag’ – daar heeft Siri een antwoord op– en ‘wat eten we vanavond‘ – daar weet Siri helaas niets van.

Ik moet de eerste (thuis-)kok nog tegen komen die nooit op zoek is naar inspiratie voor het weekmenu. Het is ook erg gemakkelijk om gewoon naar de klassiekers terug te grijpen, en hoewel je variatie op je bord heel fijn vindt, lijkt het er maar niet van te komen om eens iets nieuws te proberen.

Klinkt bekend? Bij mij ook. Daarom maakte ik een lijstje van kookuitdagingen. Zo combineer ik mijn liefde voor lijstjes (vooral het afstrepen van een puntje dan) met mijn nood aan ideeën.

En wie weet, misschien kan jij dat ook wel gebruiken? Ik heb alles zo ruim mogelijk geschreven, zodat het voor iedereen haalbaar is, van carnivoor tot vegan, van starter tot topkok. Doe er gewoon lekker je zin mee!

Er zijn 26 uitdagingen, voor de volgende 52 weken. Dat wilt helemaal niet zeggen dat je 26 nieuwe dingen moet gaan koken. Je zal zien dat sommige puntjes sowieso de revue zouden passeren, zoals bij mij bijvoorbeeld het koken met 4 ingrediënten of minder.

Andere puntjes zullen iets meer planning en werk kosten. Mijn favoriete soep ter wereld is Thaise kippensoep. Dat heb ik nog nooit gemaakt. Zo kan ik meteen eentje van puntje 2 en 5 samen afstrepen (én 22!).

Door eens even uit mijn comfortzone te treden, en de dingen eens anders aan te pakken, hoop ik op een nieuwe keuken-ervaring (je weet wel, nouvelle cuisine en al! Héhé).

 1. Kook met 5 ingrediënten die je nooit eerder gebruikte
 2. Kook 5 recepten die je nooit eerder probeerde
 3. Volg een recept dat al minstens 2 generaties in je familie zit
 4. Maak je signature dish – het gerecht waar jij bekend voor staat
 5. Maak je favoriete soep ter wereld
 6. Kook voor minstens 20 personen
 7. Organiseer een brunch met vrienden
 8. Kook met iemand waarmee je nog nooit gekookt hebt
 9. Kook een driegangen menu
 10. Maak een gerecht uit je jeugd
 11. Maak een gerecht uit je streek
 12. Maak een gerecht dat oorspronkelijk afkomstig is van: Afrika – Noord-Amerika – Zuid-Amerika – Azië – Australië
 13. Maak een gerecht met 4 ingrediënten of minder
 14. Gebruik een ingrediënt dat je als kind echt niet lustte
 15. Bereid een hoofdgerecht waar fruit in verwerkt is
 16. Gebruik een techniek die je nooit eerder probeerde
 17. Maak een gerecht voor iemand die niet bij jou woont
 18. Maak een gerecht met een (eetbare) bloem
 19. Maak een drankje dat je nooit eerder probeerde
 20. Maak een vegan gerecht – voor de veganisten onder de deelnemers, maak jullie favorietje.
 21. Kook met iemand jonger dan 10 jaar
 22. Maak een gerecht dat je normaal als take out zou laten komen/afhalen
 23. Bereid een volledige maaltijd op je barbecue
 24. Maak het lievelingsgerecht van je beste maatje, en nodig die uit.
 25. Maak een maaltijd met minstens 6 verschillende kleuren
 26. Zet elke seizoen één week lang enkel seizoensgroenten op het menu: lente – zomer – herfst – winter

Ik denk dat ik zo af en toe een update zal geven van hoe ver ik sta met mijn lijstje. Verder: gene stress. Lukt het alle 26 puntjes uit te voeren? Schitterend! Lukt er eentje niet of heb ik er geen zin in? Ook okee!

Heb je zin om mee te doen? Heel fijn!

Ik hoor heel graag via de reacties wat jullie al gemaakt hebben, of schrijf erover op je eigen blog, je Facebookprofiel, of social media -kanaal naar keuze. Gebruik dan de hashtag #nieuwekeukenchallenge, dan kunnen we dat volgen. Postduif mag ook, maar pas op, ik kan die gebruiken voor nr 2. Oh, en voor 14.

Advertentie

38 gedachtes over “De nieuwe keuken challenge- meer koken en met meer plezier

 1. Wat een leuk idee! Ik ga meedoen, al ga ik zonder BBQ zeker niet alle puntjes kunnen afvinken. In tegenstelling tot jou ben ik geen zo’n grote fan van koken, waardoor dit een mooie manier wordt om voor wat meer variatie te zorgen 🙂

  Geliked door 1 persoon

 2. Heel leuke challenge! Ik heb mezelf voorgenomen om elke week een wereldkeukengerecht te maken dat ik nog nooit eerder maakte, #wereldkeukenchallenge. Dat past dus wel wat in jouw punt 12 🙂 Succes!

  Like

  • Ik vond het vroeger ook echt niet leuk en heel stresserend. Maar langzaamaan ging het beter en werd het leuker. Ik denk dat je de uitdagingen zo makkelijk of moeilijk kan maken als je zelf wil 😉

   Like

 3. Pingback: Goede voornemens + nieuwjaarsbloghop met winactie – Boston, baby!

 4. Ik was al enthousiast toen je me vorige week over dit idee vertelde, voordat ik wist wat de uitdagingen zouden zijn. En nu heb ik er nóg meer zin in! Zalig om ook een niet-boeken-uitdaging te hebben. Sommige puntjes lijken een makkie, anderen zullen een grote uitdaging zijn. Zin in!

  Geliked door 1 persoon

  • Dat is helemaal niet erg. Je maakt het zo basic of zo ingewikkeld als je wilt. Een brunch kan gewoon met broodjes en een omeletje. Soep, een pasta en een ijsje is een prachtig 3-gangenmenu. Misschien kan je eens een nieuwe groente proberen? Ik ben in elk geval benieuwd ☺️

   Like

 5. Pingback: Nieuwe keuken challenge – fiekefatjerietjes

 6. Oh, dit is een leuk idee! ’t Is dat ik een thesis te schrijven heb het komende half jaar en dus al blij ga zijn dat er überhaupt iets vers op tafel komt, of ik zou direct mee op de kar springen. Hopelijk wel in het tweede deel van het jaar; ik sla het idee alleszins op 🙂

  Geliked door 1 persoon

 7. Pingback: De nieuwe keuken challenge- januari ’19 – Boston, baby!

 8. Pingback: Nieuwe keuken challenge | update 1 – fiekefatjerietjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s