Hoe wetenschap je leven kan veranderen

Dag van de Wetenschap

Vandaag is het in Vlaanderen en Brussel Dag van de Wetenschap.

Het valt niet samen met de Werelddag van de Wetenschap (10 november, dus niet gek lang geleden), maar dat ligt misschien ook wel aan het opzet: Op de Dag van de Wetenschap kan je een blik achter de schermen  werpen in verschillende bedrijven, universiteiten, hogescholen, musea, doe-centra en onderzoeksinstellingen.

Door workshops, demonstraties, toffe experimenten en interessante tentoonstellingen willen wetenschappers je graag een idee geven waar ze mee bezig zijn en waarom dat werk ongetwijfeld razend interessant is, en je leven kan veranderen.

children-1578206_1920

Zelf wetenschapper

Ik kan het niet laten een beetje scheef te grijnzen en een wenkbrauw op te trekken als ik een wetenschapper word genoemd. Maar kijk, een half leven geleden koos ik wel degelijk een erg wetenschappelijke richting om te gaan studeren.

Dat kwam ook niet helemaal uit de lucht vallen – Ik had goeie scores op wiskunde en wetenschappen in de middelbare school. Toch twijfelde ik.

Want ik had ook goeie scores op taal en ik wilde ook wel gaan schrijven. Misschien wel schrijven over wetenschappen?

apotheekflesjes

Uiteindelijk haalde de studie wetenschappen het. Ik bedacht me dat ik schrijven altijd nog kon leren, maar dat wetenschappen inhalen een grotere uitdaging zou zijn. Omdat ik nog onbeslist was over welke richting ik op wilde, koos ik een studie die zowat alle wetenschappen samen combineerde.

En als ik heel eerlijk ben, is dat misschien ook niet helemaal gek. Ik herinner me een kleine microscoop als heel enthousiast onthaald cadeautje. Een groot volume aan kinderencyclopedieën en weetjesboeken sierde mijn kast. En ook nu nog, kan ik zo enthousiast worden van uitzoeken hoe en waarom dingen werken.

Uit het labo

Ook al sta ik niet meer in het labo, ook al betekenen diploma’s vrij weinig met wat ik nu doe, ik ben wel tevreden met de wetenschap dat dat allemaal in mijn rugzakje zit.

En ik vond me daar in een aula nog een knap wetenschapstudentje ook!

Wetenschap kan dus écht je leven veranderen.

 

Waarom heb jij voor je studie gekozen?

14 gedachtes over “Hoe wetenschap je leven kan veranderen

 1. Ik twijfel nog of het een goede keuze was omdat er ook andere dingen zijn die niet in te halen zijn. Maar op zich ben ik niet ontevreden. Mijn wetenschappelijke richting koos ik zoals jou. Omdat ik goed was in wiskunde en wetenschappen. Maar mijn interesse kligt blijkbaar lager dan die van jou 😉

  Geliked door 1 persoon

 2. ik heb ooit ook een keuze moeten maken wat ik wilde gaan doen , heb toen me hart gevolgd en niet gekozen voor medische wereld soms wel spijt van maar ben blij met de loopbaan die ik heb bewandeld. nu office manager bij leuk team en mooi bedrijf

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik heb een vriendin die binnenkort promoveert in een wetenschappelijke richting en ik vind dat toch zo knap! Ik heb m’n studie Rechten niet afgemaakt, omdat het beeld dat ik er bij had totaal niet overeen kwam met de werkelijkheid. Het was echt een eyeopener. Later besefte ik dat een HBO studie beter bij me had gepast. Nu heb ik een eigen bedrijf en werk ik als PA en dat bevalt me heel goed 🙂

  Like

 4. Voor wiskunde en wetenschappen had ik ook altijd goeie cijfers, maar na het zesde middelbaar had ik zo’n degout van wiskunde dat ik – tegen adviezen in – voor een creatieve richting heb gekozen (interieurvormgeving). Na die studies volgende ik nog een masteropleiding interieurarchitectuur. Spijt van mijn keuze heb ik niet echt, maar mocht ik als achttienjarige de keuze opnieuw moeten maken met wat ik nu weet, ik zou wellicht toch de wetenschappen hebben gekozen 🙂

  Like

 5. Ik heb een wetenschappelijke studie gedaan, maar dan wel een alfastudie (letteren). Ik heb altijd veel bewondering voor echte wetenschappers, die ook letterlijk levens veranderen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s