No Sugar November – week 3: the good, the bad and the ugly

no sugar november 3

De derde week suikervrij eten. Het begon met een ontbijtbuffet op hotel en eindigde met een etentje onder vrienden. Jaaaa…. Makkelijk was dat niet. Een overzicht van ‘the good, the bad and the ugly’  van deze week van No Sugar November.

The good

Laat ik beginnen met ‘the good’:

 • de afkickverschijnselen zijn achter de rug, en ik heb de indruk dat mijn metabolisme zich geschikt heeft naar de nieuwe gewoonte.
 • Ik heb minder ‘cravings’, onbeheersbare goestingskes naar zoet, en voel me gewoon voldaan na een maaltijd – en nog een hele tijd erna ook.
 • Ik heb ook de indruk dat ik minder nood heb aan snacken tussendoor, al kan je natuurlijk ook perfect snacken zonder suiker, het hoeft niet zo.
 • Ik begin voldoende suikervrije alternatieven te vinden voor de dingen die ik echt miste of niet wilde opgeven, zoals ontbijtgranen en bouillon. Ik heb zelfs enkele lekkere snacks gevonden op basis van noten en dadels, heerlijk!
 • Ik liep – toegegeven, met wat moeite – voorbij de proevertjes in de winkel én ik bakte wafels voor het grootouderfeest op school zonder er ook maar eentje te testen.

 

The bad

Uiteraard was het niet allemaal geweldig dus hier ook ‘the bad’:

 • Af en toe werd ik slordig met het lezen van de ingrediëntenlijst. Ik had een soort rijstwafeltjes met kaassmaak in huis die ik gecheckt had (yup! Suikervrij!), en grabbelde gehaast een andere smaak (barbecue) mee. Het pakje was leeg voor ik zag dat daar dus wél suiker in zat.
 • Ik was met momenten nog steeds heel moe dus ben nog ‘in blijde verwachting’ van al die ongebreidelde energie
 • Het blijft moeilijk in een sociale setting om dat suikervrije door te drukken. Mijn grootste toegeving van de voorbije drie weken was dan ook het opeten (én ontzettend genieten) van het dessert dat vrienden hadden gemaakt. Het was een suikerbom, het smaakte heerlijk, en het gaf maar een klein beetje buikpijn.Eigenlijk is dat laatste niet echt ‘bad’ – ik heb heel bewust gekozen om te genieten van dat dessert.

 

The ugly

En dan hebben we nog ‘the ugly’:

 • Ik blijf me verbazen waar allemaal suiker in zit. Ik wilde zelf brood gaan bakken maar dan wel op de ‘makkelijke’ manier met een broodmix. – zit suiker in. Maar ook weer niet héél veel. Ik moet dus echt gaan nadenken over een bepaalde limiet die ik aanvaardbaar vind.
 • Een open deur waarschijnlijk, maar vetarme dingen zitten tjokvol suiker. Ugh.
 • Dat suiker zowat overal in zit, betekent ook wel dat je zelf heel veel moet gaan voorbereiden. Je kan er echt niet op aan dat je een suikervrij alternatief gaat vinden in de take away of de soepbar of waar dan ook. Nu ben ik wel een fan van zelf gemaakt, maar daar kruipt uiteraard ook wel tijd en planning in!

 

De hele clou van No sugar November is voor mij wel de bewustwording. Ik WIST wel dat er zowat overal suiker in verborgen zat, maar als je je neus letterlijk in die ingrediëntenlijsten duwt, ga je het pas echt beseffen.

En ook dat het best zonder kan. En dat dingen dan vanzelf zoeter gaan smaken. Ik deed één scheutje agavesiroop in een thee en schrok echt van wat voor een effect dat had.

Bij het horen van mijn plan hoor ik vaak van mensen ‘dat zou ik echt niet kunnen’. Uiteindelijk gaat het bij mij nog vrij vlot (al denkt manlief daar misschien anders over, hij moet het humeur verdragen…), al is het natuurlijk wel een inspanning en constant waakzaam zijn over wat je in je mond stopt.

Maar wie weet, misschien helpt het wel dat ik al twee zoetjes thuis heb!

Kijk jij wel eens op een ingrediëntenlijst?

 

 

Lees meer over mijn No Sugar november:

 • hier over de uitdaging
 • hier over de eerste week, met alle afkickverschijnselen
 • hier over de tweede week waar ik op dreef kwam
Advertentie

11 gedachtes over “No Sugar November – week 3: the good, the bad and the ugly

 1. Een vriendin van mij heeft een probleem met fructose en mag dus ook weinig tot niets met suiker erin eten. Het is niet te geloven wat ze allemaal moet laten! Ik vind het moedig dat je dit probeert en ik probeer er mij ook bewust van te zijn en niet te overdrijven, maar verder ga ik niet.

  Geliked door 1 persoon

 2. Gisteren was ik boodschappen aan het doen en die verpakkingen eens aan het lezen. Het is schokkend om te zien waar er overal suiker in zit. Dus: waar heb jij die snacks gevonden? Want ze zien er wel lekker uit!

  Geliked door 1 persoon

  • De Nakd repen vind je op verschillende plaatsen, er zijn ook verschillende smaken en allemaal zonder toegevoegde suikers. Natuurlijk, ze zijn gemaakt van dadels etc. dus caloriearm is het helemaal niet! Maar tenminste met natuurlijke suikers dan. Ik denk dat deze Nakd gespot was in de Spar, en de Energy balls (eigenlijk zelfde concept, dadels, noten, cacao etc) in de Colruyt. Het is echt een klein zakje, en vrij nieuw denk ik, want de vrouw aan de kassa dacht dat het een proevertje was 🙂

   Geliked door 1 persoon

 3. Die suiker in de broodmixen zorgt ervoor dat de gist beter werkt, waardoor je heel goed zal moeten zoeken om er te vinden zonder. Misschien zuurdesem brood? Als wij vergeten om suiker erbij te doen in de broodmachine, dan krijgen we een zoutig broodje dat maar half gerezen is.
  Ik vind het knap dat je dit doet én volhoudt!

  Geliked door 1 persoon

  • Ja, mijn frank/euro was ook gevallen, dat suiker daar gewoon nodig is. Uiteindelijk had het pompoenpittenbrood 1g suiker per 100g dus ik heb dat genomen. Nu ik at ook gewoon brood van de bakker he. Ik doe mijn best, maar we moeten niet heiliger worden dan de paus.

   Geliked door 1 persoon

 4. Pingback: No Sugar November – het menu van week 4 – Boston, baby!

 5. Pingback: Ik at een maand geen suiker… en dit is wat er gebeurde – Boston, baby!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s