Food Challenge: No Sugar November

NO sugar november

Vaststellingen

Ik deed enkele vaststellingen vorige week.

Vaststelling 1: Binnen exact een maand worden kilo’s suiker onder de vorm van chocolade mannetjes, marsepeinen varkentjes en pepernoten aangesleept. Misschien liggen er ook een paar mandarijntjes, maar laat ons eerlijk zijn, dat is hoofdzakelijk voor de schijn. En die wortel is eigenlijk voor Slechtweervandaag.

chocolate-santa-claus-490825_1920

Vaststelling 2: Ik heb besloten te springen. Het is te zeggen: ik ga opnieuw aan het werk. Vanaf half november hoor ik weer bij het werkvolk, iets waar ik erg naar uit kijk, maar wat ook ontzettend spannend is. Ongetwijfeld gaat dat veel energie kosten. Ik wil dan ook in topvorm zijn, of toch: in de best mogelijke vorm.

 

Vaststelling 3: Ik ben de laatste maanden weer wat meer bezig met gezonde voeding, probeerde een weekje vegan en zet vaker veggie op tafel. Het doet me deugd dat dat weer kan, en dat het resultaat er mag wezen.

 

Vaststelling 1 + 2 + 3 = NO SUGAR NOVEMBER.

snoepjes

Jep, dat heb je goed gelezen. In november, of beter gezegd, in de maand vlak voor het bezoek van de goedheilig man (van 5 november tot en met 5 december) ga ik suikervrij eten.

Het plan

Dat is mijn doel. En ik wil me daarvoor inzetten.

Wat ik niet wil, is mezelf slecht voelen bij een mindere dag. Het hoofdidee is de geraffineerde suikers zoveel mogelijk vermijden, en zuinig te zijn met natuurlijke suikers, zoals honing en esdoornsiroop (die in se even veel commotie veroorzaken in je bloedsuikerspiegel dan witte suiker).

Dus ja, mijn man zet zich alvast schrap.

Ik heb uitgemaakt voor mezelf dat ik ook één keer sushi mag eten, en wel om de reden dat ik volgend weekend een vriendin heb uitgenodigd om exact dat te doen. Niet dat die sushi nu in een suikerjasje zit, maar het wordt wel toegevoegd aan de rijst. Maar het moet allemaal nog redelijk aangenaam blijven he. Ik vooral ook.

Maar kijk, ieder zijn regels natuurlijk. Zo ga ik ook fruit blijven eten – met mate – omdat het leven gewoon te triestig is voor mij zonder fruit. En november vind ik over het algemeen al triestig genoeg.

 

Benieuwd

Ergens ben ik ook wel benieuwd wat dat zo met je doet, suiker laten. Ik weet dat suiker zo goed als overal stiekem en minder stiekem wordt ingepropt. Ik heb gehoord dat je eerst wel wat afziet, maar daarna meer energie hebt en niet meer van die vervelende dips in de namiddag. Laat het heldere hoofd en de fantastische flow maar komen!

Ik vind van mezelf dat ik eigenlijk al behoorlijk weinig suiker eet (letten op de lijn enzo, en ook eerder last met de zoute snacks te laten dan de zoete), en alcohol drink ik al helemaal niet, dus ik vraag me af of ik veel ga moeten aanpassen, en of het veel effect gaat hebben. Benieuwd!

hartsnoepje

Naar goede gewoonte heb ik een weekmenu gemaakt, waarbij ik zoveel mogelijk zelf maak om verborgen suikers te vermijden:

 

Maandag: restje van de ovenschotel van dit weekend – pompoenpuree met champignons en gegrilde paprika

Dinsdag: Groentenburger met wintergroenten en gepofte aardappel

Woensdag: Spaghettipompoen gevuld met tomaatjes en spinazie

Donderdag: Lamsfilet met couscous en geroosterde paprika, courgette en champignons

Vrijdag: Zelfbelegde bloemkoolpizza

 

 

Is NO SUGAR NOVEMBER ook iets dat je zou overwegen? Of No sugar *een andere maand* ?

Advertentie

33 gedachtes over “Food Challenge: No Sugar November

 1. Drie jaar geleden heb ik dat ook gedaan, een suikervrije november. Veel uit geleerd: onder andere dat suiker in heel veel dingen zit, en dat afkicken enorm zwaar is. Maar eens je daardoor bent, is het meer energie en minder bloedsuikerschommelingen. Maar ik heb het niet nog eens gedaan, en in tijden van drukte en stress grijp ik te makkelijk naar een zoete snack…
  Veel succes!!!

  Geliked door 1 persoon

 2. Veel succes. Ik heb het ooit ook gedaan en de beste tip die ik kan geven is voorbereiding. Want er zitten in zoveel dingen suiker dat je echt heel veel dingen van nul af moet maken en heel lang etiketjes aan het lezen bent.
  Heel veel effect had het bij mij niet omwille van een ander probleem dat men later pas heeft gezien en ik heb nog niet de moed gehad om het nog eens te proberen.

  Geliked door 1 persoon

 3. Wat knap van je! Ik probeer dat af en toe ook maar suiker zit echt in zoveel dingen verborgen dat het soms wat zoeken is wat je dan wel kan eten. Ik ben alvast benieuwd naar hoe je het er van af gaat brengen en of je er iets van gaat merken 🙂

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik werk de hele maand november aan mijn gewicht : er moet echt nog 2 kilo af, eind november wil ik er 1 kwijt zijn, dat geeft moed voor de december maand. Stevig bewegen deze maand en alles mag, maar zeer, zeer met mate !

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik ben niet zo’n grote snoeper van zoetigheid (behalve als de dagen van de maand er zijn), dus ik eet sowieso weinig snoepjes en chocolade e.d. In voeding schijnt er echter ook veel verborgen suiker te zitten. Ik heb eigenlijk niet veel zin om daar extra op te gaan letten, ik vind dat ik zo al streng genoeg ben ;-).

  Like

 6. Wat gaaf dat je dit doet! Ik heb ook een jaar suikervrij gegeten (op medisch advies). Het fijne is dat je er na een tijdje wel aan went alleen het begin vond ik heel erg lastig hihi

  Geliked door 1 persoon

 7. Oh help, dat lijkt me veel te heftig en onmogelijk om te doen.
  Maar als prediabeet probeer ik wel te letten om zoete dingen te vermijden, dus hoeveelheid te minderen…geen snoep, geen fruitsap, zoet broodbeleg in de ochtend, taart, … Maar ‘k besef wellicht niet hoeveel ik wel nog binnenkrijg.

  Like

 8. Pingback: No Sugar November – week 3: the good, the bad and the ugly – Boston, baby!

 9. Pingback: No Sugar November – het menu van week 4 – Boston, baby!

 10. Pingback: No sugar november – week 2 – Boston, baby!

 11. Pingback: Ik at een maand geen suiker… en dit is wat er gebeurde – Boston, baby!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s