Een week seizoensgroenten eten: lukt dat in de winter?

Je hoort het zo vaak – ‘eet groenten uit het seizoen’! Met alles wat er op elk moment van het jaar in de winkel te vinden is, zou je bijna gaan vergeten dat er wel degelijk iets is als een optimaal seizoen voor groenten en fruit.

Maar wat zijn nu eigenlijk de voordelen van seizoensgroenten eten? Ik ploos dat even voor je uit.

 1. Groenten en fruit zijn gewoon het lekkerste in hun seizoen. Ik eet zo graag aardbeien, maar als ik me te vroeg laat verleiden, hebben ze zo goed als geen smaak. Nog even geduld en dan zijn die heerlijke vitaminebommetjes er weer!
 2. Groenten en fruit kopen in hun seizoen is ook goed voor de portemonnee. Je betaalt een stuk minder als ze lokaal geteeld zijn.
 3. Dat maakt seizoensgroenten ook beter voor het milieu. Boontjes die vanuit Kenia worden overgevlogen… als mijn eten verder reist dan ikzelf, heb ik er toch bedenkingen bij.
 4. Je lijf is erop ingesteld. Geef toe, zo een lekkere dampende ovenschotel, je kijkt er naar uit in de winter, maar gruwt ervan in de zomer.
 5. Het zorgt voor variatie op je bord. Als je de seizoenen (een beetje) volgt, word je uitgedaagd om ook eens iets anders klaar te maken. Zo kan je nieuwe dingen leren kennen én enkele puntjes van je Nieuwe Keuken Challenge afchecken!

Dat laatste wilde ik graag aanpakken, al moet ik toegeven dat de winter niet het makkelijkste seizoen is om mee te starten.

Om de groenten van het seizoen te kennen, baseerde ik me op de groentenkalender van velt.

Voor februari stond daar bijvoorbeeld het volgende: aardappelen, aardpeer, groene selder, knolselder, koolraap, paddenstoelen, pastinaak, pompoen, prei, raap, rammenas, rode biet, rodekool, savooikool, schorseneren, spruiten, uien, veldsla, witloof, witte kool, wortelen.

Mijn uitdaging bestond eruit om een week te koken met (hoofdzakelijk) deze groenten. Ik heb er echt even over gedaan! Maar uiteindelijk was dit ons menu van 11 tot 17 februari.

Maandag: Rodekoolschotel uit het kookboek ‘Gezonde, gezellige goesting’ van Steffi Vertriest. De ovenschotel wordt opgebouwd uit een laagje gehakt, een laagje rode kool met appel en een puree van zoete aardappel. Groot succes hier.

Dinsdag: Kalkoen met spruitjes en pompoenpuree (recept hier).

Woensdag: Witloof met hesp in de oven, met bloemkoolsaus, naar Sandra Bekkari.

Donderdag: Hutsepot met knolselder en een worstje (recept hier).

Vrijdag: Zalm met geroosterde wintergroenten (dit waren worteltjes, pompoen, aardpeer, venkel…)

Zaterdag: Gingen we naar een feestje en hebben we dus niet gekookt.

Zondag: witloof/courgette lasagne met gerookte zalm (recept hier).

Ik ben hier zeker uit mijn comfortzone gekomen (rode kool! spruitjes! Aaaarrghhhhh, jeugdtrauma’s!), maar we hebben echt lekker gegeten.

Ik merk wel dat wintergroenten heel vaak in een puree terecht komen, waar Krullenbol dan wel tevreden mee is, maar de volwassenen van het gezin wilden ook wel eens wat anders. Roosteren was hier wel een goeie oplossing.

En ik had graag 2 vegetarische receptjes toegevoegd, maar dat is die week niet gelukt. Heb daarna wel een heerlijk pompoencurry gemaakt, die zeker niet had misstaan in het weekmenu.

Wat is jullie favoriete wintergroente? Of jullie favoriet recept hiermee? Ideetjes altijd welkom!

Advertentie

12 gedachtes over “Een week seizoensgroenten eten: lukt dat in de winter?

 1. Haha, jeugdtrauma’s van spruitjes 🙂 Het onnozele is dat ik dat als kind ook niet “lustte”, terwijl ik dat niet eens ooit echt gegeten heb. En toch he, er heerst zo’n algemeen “eikes, spruitjes zijn vies” dat je ze zelfs niet moet eten om ze niet te willen blijkbaar. Terwijl ik mij nu bij wijze van spreken ziek kan eten aan geroosterde spruitjes, zooo lekker 🙂
  Oh, wat vegetarische receptjes betreft: in je eerste schotel kun je dat vleesgehakt vervangen door veggie! Smaakt bijna hetzelfde en verandert ook de bereidingswijze niet echt. Witloofrolletjes in hesp daarentengen… daar ben ik nog steeds op zoek naar een goede vervanger.

  Like

  • Geroosterde spruitjes zijn hier inderdaad ook dé ontdekking van 2018. Ik heb ook al gekookt met veggie gehakt, jammer genoeg zit daar heel vaak wel suiker in 😦 Maar witloof met hesp… ja, witloof met zalm is ook lekker, maar dat helpt je niet verder he. Dat is zo lekker, dan zit ik meteen weer bij mijn groottantes te eten, in simpeler tijden!

   Like

   • Ah, het veggie gehakt dat wij kopen bevat geen suiker; daar had ik dus niet bij stilgestaan, maar is inderdaad ook wel een factor. Witloof met zalm kende ik nog niet. dus ook al is het geen veggie/vegan alternatief, ik ga het toch eens uitproberen 🙂

    Geliked door 1 persoon

   • Oei, met gerookte zalm… dat wordt voor mij wat moeilijker 🙂 Al is het een logische keuze gezien je het witloof erin wilt oprollen. Misschien test ik eerst toch maar eerst met een schotel fifty/fifty: gewone zalm voor mij, gerookte voor mijn vriend 😉 Merci ook voor de tip van de bloemkoolsaus!

    Like

 2. Geroosterde groenten zijn superlekker!
  Ik probeer erop te letten om groenten van het seizoen te kopen, maar laat me soms toch verleiden tot vb. aubergine.
  Favoriet hier: pompoen! Witlof is ook een topper, al slaag ik er nooit in om het zo heerlijk klaar te maken als mijn schoonmama. Schorseneren vind ik eigenlijk ook wel lekker, dat doet me eraan denken dat ik dringend nog eens die heerlijke ovenschotel met aardappel, schorseneren, boontjes en tomaten moet maken!

  Like

 3. Pingback: Koffie Klasj – maart – Boston, baby!

  • Je bedoelt zo een CSA, niet? Een vriendin van me doet dat. Ben daar heel enthousiast over, over een paar jaar ga ik dat zeker doen (al was het maar om krullenbol te laten zien hoe alles groeit).

   Like

   • ja de educatieve waarde voor de kinderen is een andere drijfveer
    en een eerlijke prijs aan de boer nog eentje
    en de ecologie

    we gaan achter de abdij van Park

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s