Dankbaar zijn 2018

Een van de fijnste dingen aan ons jaar als Bostonianen, was dat we de Amerikaanse way of life van dichtbij konden beleven. Ik heb natuurlijk honderden films gezien, maar toch is het bijzonder om ondergedompeld te worden in een andere cultuur.

Ik heb vooral erg genoten van de feestdagen. Een ECHTE Halloween, ja, dat was wat. Hoe iedereen daar in opgaat, ongelooflijk tof.

Drie weken na Halloween diende de moeder aller Amerikaanse feestdagen zich aan: Thanksgiving.

thanksgiving turkey

Een donderdag waarop heel Amerika vrij heeft (en dat wilt wat zeggen in een land waar de gemiddelde werknemer 10 dagen vakantie krijgt), waarop iedereen zijn familie wilt bezoeken (meer nog dan met Kerst). En als het niet lukt om aan de familiedis aan te schuiven, dan wordt er onder vrienden iets georganiseerd, een Friendsgiving (lees alles over onze Friendsgiving hier).

 

Morgen is het weer zover. Thankgiving. Dankbaar zijn.

Ik ben dankbaar. Heel dankbaar. Ook al is het vreselijk irritant en zijn mijn gevoelens gemengd als iemand anders zegt: ‘je hebt zo veel om dankbaar voor te zijn’, toch is het gewoon zo.

Ik ben dankbaar…

 

… voor mijn gezondheid.

… voor onze gezondheid

… voor mijn leger aan vrienden

— voor mijn gezondheid

 

… voor mijn familie

… voor mijn werk

… voor mijn buren

— voor mijn gezondheid

 

… voor onze thuis

… voor mijn aangeboren positivisme

… voor deca koffie die niet vreselijk is

— voor mijn gezondheid.

 

Ik voel me natuurlijk niet altijd 100% dankbaar. Soms ben ik geïrriteerd, boos om alles wat ons overkomen is, triest om alles wat we zijn kwijt geraakt.

Maar recent zag ik onderstaande langskomen op de sociale media, en ik heb er sindsdien al vaak aan terug gedacht.

Het is een sterk staaltje omdenken – waar we misschien niet altijd de energie voor hebben. Ik zou zeggen, ga dan gauw iemand knuffelen die je graag ziet, leen een beetje energie van deze persoon, en zet alles even in het juiste perspectief.

grateful for

@Lacey Lee Elliot

Vorige donderdag was mijn eerste volledige werkdag.

Vorige vrijdag lag ik in bed, met een kop van hout en een lijf van prikkeldraad. Maar hey!  I’m still alive! And working! And so so grateful for that.

 

Waar ben jij dankbaar voor? Sta je daar wel eens bij stil?

 

 

25 gedachtes over “Dankbaar zijn 2018

 1. Ik heb de voorbije dagen vooral beseft dat ik dankbaar ben voor mijn eigen gezondheid en voor die van mijn naasten. Op het werk is het de laatste tijd de ene collega na de andere die slecht nieuws krijgt over een partner of familielid. Dus kus ik mijn beide pollekes.

  Like

 2. Ja, gezondheid, dat is zooo belangrijk he! Het voelt altijd wat als een cliché om dat iemand met nieuwjaar (of Thanksgiving) te wensen, tot die goede gezondheid er dan niet meer is en plots duidelijk wordt hoe wezenlijk dat is. Blij voor jou dat je weer dankbaar kan zijn voor je gezondheid!
  Dat omdenk-lijstje is een mooitje! Enerzijds was ik blij te zien dat er weinig is waar ik mij over irriteer, anderzijds ga ik (nog) niet zo ver die dingen ook effectief als positief te beschouwen. Mooi om eens over na te denken 🙂

  Geliked door 1 persoon

 3. mooi lijstje omdenken vol waarheid. Ik probeer me te focussen op die kleine positieve dingen door maandelijks mijn count my blessings lijstje op te stellen. Het werkt wel in 2 kanten: soms komt er slecht nieuws waar opeens die kleine mooie dingskes in het niets bij wegzakken. Gelukkig niet vaak en gelukkig niet te persoonlijk dichtbij. Dus…’k mag ook nog altijd heel dankbaar zijn.

  Geliked door 1 persoon

 4. Persoonlijk sta ik altijd weer even stil bij het leven als een dierbare overlijd, of we terug komen van Brazilië waar we altijd ontzettend veel armoede zien. Zijn momenten dat we er extra mee bezig zijn. Verder denk ik wel te kunnen zeggen dat we wel dankbare mensen zijn. Ik denk dat de snelheid van deze wereld ons soms dingen doet vergeten!

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik sta regelmatig stil bij de dingen waarvoor ik dankbaar ben. Wat ik dan weer niet doe, is het ook daadwerkelijk aan die personen te vertellen (om wie het gaat, wat die persoon voor mij heeft gedaan etc.) Zeker iets om aan te werken dus.

  Geliked door 1 persoon

 6. Ik ben van nature geen optimist of positivist, maar wel dankbaar. Ik leef graag het leven dat ik leef met de mensen die er in voorkomen. En ik besef dat heel goed. En dat lijstje is zo herkenbaar. Er is maar één uitzondering waar het wat moeilijker is: werken. Ik werk graag maar de complexitiet van samenwerken, zeker met leidinggevenden, is er regelmatig te veel aan. Dat beleef ik niet zo graag. Daar kan ik minder relativeren omdat “zij” dat niet toelaten.

  Geliked door 1 persoon

 7. Ik sta regelmaat bij om na te denk hoe gezegend ik ben, ook al heeft leven zo veel ips en down ik ben zeker heel dankbaar voor alles wat het leven me te bieden heeft goed of slecht maar zeker mijn gezonheid en die van mijn dierbaren daar ben ik heel dankbaar voor…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s