22 voor 2022

Vorig jaar maakte ik een lijstje van 21 dingen die ik graag wilde doen in 2021. Het idee kwam van de podcast Happier, van Gretchen Rubin.

De insteek is dat als je een lijst maakt met wat je wel fijn zou vinden om te verwezenlijken, en die lijst zo een beetje in het zicht legt, er ook veel meer kans is dat die dingen gebeuren. Wetenschappelijk bewezen en al, blijkbaar.

Geen strenge voornemens die tegen de derde maandag van januari verdwenen zijn. Niet nog meer ‘moeten’, maar wel een gentle reminder: ‘Dit kan ook. Hier zou je jezelf een plezier mee doen’. Daarom zet ik bewust niets op de lijst als ‘zoek nu eens uit wat je met je leven wilt en welke sprong je met je carrière gaat maken’. Uhm. Nee. Ik bedoel: ja, dat ga ik doen. Maar dat zet ik niet op mijn lijst.

Mijn 21 voor 2021 was best een succes, ondanks dat het jaar er totaal niet ging uitzien als ik vooraf had gedacht. Maar is dat niet net de definitie van het leven (oei, diepzinnigheid vroeg op de morgen).

Vandaar dat ik ook dit jaar mijn lijstje klaar heb, mijn 22 voor 2022. Het valt eigenlijk samen te vatten in een paar categorieën:

 • Tijd voor mij/tijd voor ons
 • Gezondheid en gezelligheid door eten en beweging (en een dessertje af en toe)
 • Opruimen en herorganiseren
 • Tof om te doen
 • Zelfontwikkeling

  Sommigen zijn meegenomen van het vorige lijstje, wegens niet gelukt, of wel gelukt, maar zo fijn en geweldig en de moeite dat ik ze echt wil herhalen. Zo ook, nummertje één op mijn lijst.

Mijn 22 voor 2022

 1. Zes keer op date gaan/een avondje voor ons samen hebben met Manlief
  Dit jaar hebben Manlief en ik elkaar geen klassieke kerstcadeaus gegeven. We hebben elk drie dates uitgezocht, en die aan elkaar ‘geschonken’. De schenker regelt dan alles voor die date (die nog niet vast ligt, het gaat nu enkel om het idee): het plan, de reservatie, de babysit…
  Dat zijn er alvast zes en ik wil die héél graag uitvoeren!
 2. Eens weg zonder kindjes
  Geen uitleg nodig zeker? Ik heb het gevoel dat Manlief en ikzelf echt wat extra ‘us‘-time nodig hebben.
 3. Drie massages boeken
  Ik kan daar zo een deugd van hebben he…
 4. Drie fotoboeken maken
  Deze komt mee van vorig jaar, ik MOET hier gewoon iets mee gaan doen, want al mijn opslagruimte voor foto’s begint vol te raken, dus een grote opkuis is gewoon nodig. En met wat er overblijft dan snel een fotoboek maken, dat moet toch mogelijk zijn?
 5. Minstens 20 boeken lezen
  Sinds ik elke dag lees, al is het maar een paar minuten, gaat het vlot. Dit moet lukken. Lezen is ontspannend. Daarom zaten er vorig jaar ook heel wat ‘flut’boekskes tussen.
 6. Naar Casa del papel kijken
  Manlief is zo enthousiast over deze serie, keek reikhalzend uit naar het nieuwe seizoen… en ik heb nog geen minuut gezien. Om mee te kunnen praten, zal ik misschien toch eens mijn Spaans moeten oppoetsen.
 7. Macarons maken
  Ik wil dit nu al zo lang doen, heb effectief al een paar keer het eiwit klaargezet (dat moet blijkbaar een dagje rusten ofzo), om er dan uiteindelijk niet aan te beginnen. Maarrrrr in 2022 wél!
 8. Minstens 2 keer (liefst 3) per week iets vegetarisch op het menu zetten
  Gevarieerd eten en al. Moet lukken! Alle goeie receptjes welkom!
 9. Een brunch geven voor vrienden
  Brunch is toch de beste maaltijd ooit?! I love it! En zeker als ik dan nog wat tof volk rond de tafel kan verzamelen.
 10. Een tijdscapsule maken met de kindjes
  Dit lijkt me zo leuk om te doen, en natuurlijk ook om open te maken binnen zoveel jaar. Ik denk erover om die effectief in de tuin te begraven ofzo.
 11. Een geocache verstoppen en loggen zodat anderen die ook kunnen vinden
  Een geocache is in feite een een verborgen item dat je kan vinden door de coördinaten te zoeken via een GPS (of tegenwoordig: je GSM). Overal ter wereld liggen er zo ‘schatten’ verborgen. Wij hebben er ondertussen al 60 gevonden (en mooi weer terug gelegd voor de volgende schattenjager), en het kriebelt om zelf eentje te verbergen en te zorgen dat anderen die dan ook kunnen zoeken (en vinden!).
 12. Bovenverdieping opruimen
  Grote ‘werken’ ter huize Klepkens (nou ja, er worden geen muren uitgeslagen hoor), nieuwe kasten zijn gekocht, en de twee bureaus die in 2020 in alle haast werden neergepoot, worden ook een beetje herdacht. Daaruit volgt ook het volgende puntje –
 13. Kleine Broer zijn kamer schilderen + installeren
 14. Babyspullen opruimen/weggeven/verkopen
  Onze baby is ondertussen 18 maanden, dus ja, er is al heel wat ontgroeid… en een mens verzamelt wel wat he, in die babytijd.
 15. Minstens 1 meubelstuk upcyclen
  Toen ik het huis van mijn groottantes leegmaakte, belandde er veel, heel veel, in onze kelder. Ondertussen heb ik al 80% weg gedaan. Maar er zijn een paar kasten waarvan ik denk dat ze leuk zouden staan in onze toekomstige speelruimte. Daarvoor moeten ze wel een frisser kleurtje krijgen.
 16. 48uur offline gaan
  Dat gaat pikken, dat weet ik nu al.
 17. Cirkeltjes rond maken
  Cirkeltjes rond maken, klinkt als een raar concept. Maar eigenlijk gaat het erover dat je de dingen afmaakt. Geen gigantische dingen, maar kleine handelingen, zoals de vaatwasser uitladen. Ja, ik kan daar echt aan beginnen en dan zo 2 potten laten staan. I know, I know, ik begin dan weer aan iets anders, of ik krijg echt zo een drang van ‘MOET iets anders gaan doen’. Door tegen mezelf te zeggen, ‘maakt dit nu eens AF‘ (en maak dus dit cirkeltje rond), lukt het al stukken beter.
 18. Een hele dag met z’n allen in pyjama doorbrengen
  En niet omdat we ziek zijn, maar omdat het gezellig is en we gewoon nergens heen moeten!
 19. Sport integreren in de week
  Maakt me niet uit of het meer wandelen is, ik weet dat als ik het niet plan, het er niet van komt.
 20. Opnieuw 5 kilometer kunnen lopen
  Het zal naar schatting de 17de keer zijn dat ik helemaal herbegin – Evy van Start to Run zal me al beu zijn – maar potverdikkie het gaat met lukken!
 21. Uitzoeken hoe je aan een podcast begint
  Dat kriebelt, mannekes, dat kriebelt…
 22. Een cursus volgen
  Levenslang leren en al. Zeker nu.

Alweer is dit geen strenge lijst, en ben ik geen strenge drilsergeant. Ik weet dat ik veel plezier kan beleven aan deze puntjes – bij het ene al doende, bij het andere vooral omdat het gedaan is! Ik ben benieuwd hoe ik het er van af ga brengen…


Wat staat er op jullie lijstje? Ik ben super benieuwd!! Of doe je daar helemaal niet aan?
Advertentie

7 gedachtes over “22 voor 2022

 1. Eigenlijk heb ik niet per se een lijstje. Ik ben van plan genoeg tijd voor mezelf te nemen, met een bezoekje aan de schoonheidsspecialiste en een massage op tijd en stond. Ik hoop ook weer op reis te kunnen gaan. En dat is het zowat 🙂

  Geliked door 1 persoon

 2. Heerlijk lijstje! Ik heb er ook een paar klaarstaan, maar wel minder dan vorig jaar. Want ik wil vooral blijven werken aan mezelf, en dat vraagt al heel wat tijd en energie.

  Like

 3. Dit is vooral een leuke lijst!
  Eigenlijk had ik me voorgenomen om geen ‘doelen’ te stellen, maar ik ga toch van gedachten veranderen. Geen 22 denk ik, maar gewoon enkele focuspunten. To be blogged!
  En nu al benieuwd naar de podcastplannen, en ook naar de macarons :-).

  Like

 4. Pingback: Mijn 23 voor 2023 | Boston, baby!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s