Mijn 23 voor 2023

Vorig jaar maakte ik een lijstje van 22 dingen die ik graag wilde doen in 2022. Het idee kwam van de podcast Happier, van Gretchen Rubin. Ook in 2021 maakte ik zo een lijst.

De insteek is dat als je een lijst maakt met wat je wel fijn zou vinden om te verwezenlijken, en die lijst zo een beetje in het zicht legt, er ook veel meer kans is dat die dingen gebeuren. Wetenschappelijk bewezen en al, blijkbaar.

Geen strenge voornemens die tegen de derde maandag van januari verdwenen zijn. Niet nog meer ‘moeten’, maar wel een gentle reminder: ‘Dit kan ook. Hier zou je jezelf een plezier mee doen’. Daarom zet ik bewust niets op de lijst als ‘Bouw je praktijk uit en werk aan je sociale media’. Uhm. Nee. Ik bedoel: ja, dat ga ik doen. Maar dat zet ik niet op mijn lijst.

Ik haalde de voorbije twee jaar veel plezier uit mijn lijstjes. Ook al kon ik totaal niet alles schrappen – dat was ook niet de bedoeling.

Vandaar dat ik ook dit jaar mijn lijstje klaar heb, mijn 23 voor 2023. Het valt eigenlijk samen te vatten in een paar categorieën:

 • Tijd voor mij/tijd voor ons
 • Gezondheid en gezelligheid door eten en beweging (en een dessertje af en toe)
 • Opruimen en herorganiseren
 • Tof om te doen
 • Zelfontwikkeling

Sommigen zijn meegenomen van het vorige lijstje, wegens niet gelukt, of wel gelukt, maar zo fijn en geweldig en de moeite dat ik ze echt wil herhalen. Zo ook, nummertje één op mijn lijst (en nr 2, en nr 3…)

Mijn 23 voor 2023

 1. Zes keer op date gaan/een avondje voor ons samen hebben met Manlief
 2. Eens weg zonder kindjes
 3. Drie massages/wellness activiteiten boeken
  Vorig jaar wel geboekt, maar niet kunnen uitvoeren.
 4. Minstens 20 boeken lezen
  Met dank aan mijn Kindle, lees ik veel meer dan vroeger. Alle boekentips blijven welkom!
 5. Een geocache verstoppen en loggen zodat anderen die ook kunnen vinden
  Een geocache is in feite een een verborgen item dat je kan vinden door de coördinaten te zoeken via een GPS (of tegenwoordig: je GSM). Overal ter wereld liggen er zo ‘schatten’ verborgen. Wij hebben er ondertussen al 60 gevonden (en mooi weer terug gelegd voor de volgende schattenjager), en het kriebelt om zelf eentje te verbergen en te zorgen dat anderen die dan ook kunnen zoeken (en vinden!).
 6. Een klankbad proberen
  Ik ben het al een paar keer tegen gekomen, en ben er nieuwsgierig naar. Voor sommige mensen zalig, voor sommige mensen helemaal niets. Ik ben benieuwd…
 7. Kleine Broer een fijne schoolstart bezorgen
  Op de één of andere manier gaat mijn kleine baby na de krokusvakantie naar school…
 8. Neven en nichten- dag organiseren
  De familie langs Manlief zijn kant groeit steeds verder, wat het moeilijker maakt elkaar te zien tijdens de feestdagen. Daarom wilden wij heel graag een dag organiseren met alle neven en nichten van zijn moederskant, om nog eens te kunnen bijpraten.
 9. Een tijdscapsule maken met de kindjes
  Dit lijkt me zo leuk om te doen, en natuurlijk ook om open te maken binnen zoveel jaar. Ik denk erover om die effectief in de tuin te begraven ofzo.
 10. Het huwelijk van mijn neef in goede banen leiden
  Als wedding planner en ceremoniemeester heb ik behoorlijk wat ervaring. Maar het is elke keer een uitdaging om ervoor te zorgen dat het koppel denkt dat je helemaal niet nodig was
 11. Mijn schoonzus en -broer een mooie ceremonie bezorgen
  Deze zomer mag ik voor het eerst een ceremonie leiden op hun huwelijksdag. Ik neem dat heel serieus, al grap ik wel geregeld dat ik mijn paarse kazuifel moet gaan strijken.
 12. Beter leren fotograferen met mijn smartphone
  Lijkt me gewoon zo handig, zeker om materiaal voor de socials te verzamelen
 13. Een citroentaart maken
  Staat al even op mijn back it- list, is er nog nooit van gekomen.
 14. 48uur offline gaan
  Vorig jaar niet gelukt. Komaan zeg, moet kunnen, toch?
 15. Minstens 1 maand geen (toegevoegde) suiker eten
 16. Zo vaak als mogelijk 12uur laten tussen de laatste snack en het ontbijt
  Dit zorgt voor een rustiger buik… ik heb ’s avonds zo vaak buikpijn…
 17. Opstarten van een wekelijkse familiemeeting
  Waar we bespreken wat we die week gaan doen, eten, en wat onze afspraken zijn
 18. De tuin verder laten afwerken
 19. De kelder opruimen en verder werken aan de speelkamer
  Wij hebben een hele ruime kelder, waarvan we een deel graag willen inrichten als speelkamer.
 20. Elke week minstens 1x 5 kilometer lopen
  Vorig jaar was het een dikke ‘check’ toen ik weer 5km leerde lopen. Dit wil ik heel graag blijven onderhouden.
 21. Die podcast nu eens echt opstarten
  Er zijn vorig jaar echt wel stappen gezet. Ik denk dat we in 2023 minstens een paar afleveringen gaan kunnen opnemen.
 22. Een cursus volgen
  Levenslang leren en al. Zeker nu.
 23. In blokken werken
  Nu ik serieus als zelfstandige wil beginnen werken, ben ik als enige verantwoordelijk voor mijn dagindeling. Dingen ‘batchen’ en zo dagdelen toewijzen aan bijvoorbeeld creatie, administratie etc. lijkt een efficiënte manier van werken, en wil ik dus graag proberen.

Wat zouden jullie graag eens proberen in 2023? Maken jullie voornemens of eerder een wish list? Of helemaal niets?
Advertentie

4 gedachtes over “Mijn 23 voor 2023

 1. Ik zou heel blij zijn wanneer ik (een paar) reizen/weekends weg zou kunnen vastleggen. Ook ivm opvang in de schoolvakanties etc. Maar niet iedereen is zo’n planner. (Lees: de wederhelft vindt dat nog veel te vroeg)

  Like

 2. Een echte lijst is er nog niet, wel al een halve lijst met wat ideeën. Ik wil mezelf de druk ook niet opleggen om aan 23 te moeten komen, maar tijd voor mij speelt ook wel een belangrijke rol in de lijst.
  En wauw, baby’s worden écht snel groot…

  Like

 3. ooooh gaat kleine broer binnen enkele weken naar school! Hoe spannend en leuk.

  een kazuifel strijken…’k zou het koppel dan toch een witte gunnen, het kerkelijke kleur voor feest ipv paars voor vasten.

  Die tijdscapsule is leuk idee

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s