‘Wat eten we vanavond?’– toch zeker in de top 5 van meest gestelde vragen ever. Bij ons is het antwoord duidelijk: ‘kijk maar even op het bord’.
Ons magneetbord is de place to be in geval van stress rond het avondeten. Daar hangt netjes ons weekmenu, met een overzicht van de geplande lunches en diners.
Ja, een weekmenu samenstellen is sinds jaar en dag een gewoonte van me – ik kan me echt niet meer voorstellen dat ik niet vastleg wat we gaan eten. Hoe gaat dat dan, als je dat niet doet? Die stress, elke avond naar huis rijden en moeten denken, wat gaan we nu weer maken? Wat zouden we nog liggen hebben? Misschien net dat éne ingrediënt te kort komen voor dat geniale idee dat je dan toch krijgt. Hoe vaak moet je dan nog ‘even’ langs de winkel?
Mensen die me melden dat dat écht te veel tijd kost, zo een weekmenu (en bijhorend boodschappenlijstje) opstellen, die verwijs ik graag door naar bovenstaande opmerkingen. Wij gaan 1 keer per week naar de winkel (of liever: tegenwoordig pikken we één keer per week de boodschappen op met Collect & Go), en tussendoor pik ik nog één keer iets op (vers brood, beleg) van onze buurtwinkel.
En als je weet wat je gaat eten, dan heb je daar over het algemeen ook zin in (want critici hebben me al gezegd dat je toch niet kan voorzien wat je wil eten). En als je er dan echt geen zin in hebt: tant pis. ’t Is een weekmenu, niet de 10 geboden.
Ik ben dus een absolute aanhanger van het opstellen van een weekmenu. Samengevat spaar ik vijf dingen uit:
- Tijd – beter één keertje serieus boodschappen gaan doen, dan vijf keer de kassarij trotseren
- Geld – want geef toe, die vijf keer neem je toch altijd nog iets extra mee
- Stress – ik weet gewoon dat alles in huis is, en dat het avondeten dus wel in orde komt. Ik hoef er niet meer over na te denken
- Calorieën – bij het opstellen van het weekmenu probeer ik gezonde keuzes te maken. Komt beter uit dan snel een pizza in de oven schuiven omdat ik niets weet te verzinnen (al staat pizza uiteraard ook geregeld op het menu).
- Voedselafval – doordat ik mijn boodschappenlijstje afstem op wat we effectief gaan maken, gooien we minder ‘vergeten’ eten weg.

Wat er deze week op het menu staat?
Lunch | Diner | |
Maandag | Rijstsalade met gerookte zalm en geitenkaas | Knolselderijstoemp met gebakken seranoham |
Dinsdag | Couscoussalade met feta | Pasta met spinazie en artisjok |
Woensdag | Pastasalade met rauwkost | Asperges met ei en puree |
Donderdag | Groentesoep met broodje | Witloof met hesp en bloemkoolsaus |
Vrijdag | Krieltjessalade met spekjes en radijsjes | Zelf gemaakte pizza |
Er zitten een paar van onze klassiekers tussen, maar ook dingen die we nog niet eerder gemaakt hebben. Naar de knolselderpuree ben ik bijvoorbeeld heel benieuwd!
Wat staat er bij jullie op het menu?

Wij zweren ook bij een weekmenu, anders maken we ongezonde keuzes omdat we geen zin meer hebben om nog naar de winkel te gaan. Deze week zijn we op reis in Spanje dus er staan tapas op het menu 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Tapas vind ik heerlijk, maar wel alleen in Spanje 😉 Geniet ervan!
LikeGeliked door 1 persoon
Ik ben sinds dit jaar ook helemaal gewonnen voor het opstellen van weekmenu’s. En baseer me vaak op recepten uit 1 bepaald kookboek. Zo kan ik van kookboekweek doen op mijn blog 😉
LikeLike
Dat is inderdaad ook wel een tof idee! Maar zeker een extra uitdaging want ik heb toch wel enkele ‘go to’ recepten als het snel moet gaan.
LikeGeliked door 1 persoon
Behalve het magneetbord pakken we dat hier net zo aan. Maar soms loopt het fout … Deze week ben ik meer uit huis dan thuis en nu heb ik geen groentjes om lunchslaatjes mee te maken. thank god for brood in de diepvriezer.
LikeGeliked door 1 persoon
Wij hebben ook altijd ‘noodgevallen’-soep steken 😉
LikeGeliked door 1 persoon
Amai, een menu voor lunch én diner, wauw :-). Ik zou ook niet meer zonder weekmenu kunnen. En ik begrijp niet goed hoe mensen kunnen gaan winkelen zonder plan, en ’s avonds de deur van de koelkast open trekken en dan wel zien wat ze gaan maken…
Ik kook wel vaker grotere porties, om in te vriezen of om de volgende dag als lunch op te eten!
LikeLike
Ik ben niet zo’n boterhammenfan, maar elke dag iets gaan kopen voor de lunch wordt ook snel duur hé… vandaar ook een lunchplanning. Ik maak ook vaak meer aardappeltjes of pasta voor het slaatje de dag nadien. Zonder plan gaan winkelen, daar krijg ik pas stress van! 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Pingback: Een weekmenu opstellen in vier stappen – Boston, baby!
Pingback: Een weekmenu opstellen voor gevorderden – Boston, baby!
Pingback: Heerlijk suikervrij bananenbrood – Boston, baby!
Pingback: Een weekmenu opstellen: de bloopers – Boston, baby!
Pingback: Elke dag het eten klaar in 15 minuten: kan dat? – Boston, baby!
Pingback: Een weekmenu als middel tegen voedselverspilling (door Isabelle) – Misses Lee Blogt