Heerlijk suikervrij bananenbrood

Het is alweer een tijd geleden dat ik een receptje heb gepost. Niet dat er niet gekookt of gebakken werd ten huize Bostonpeuter. Integendeel, er zijn heel wat nieuwe ingrediënten aangesleept en zeker tijdens de 40 Dagen Zonder Vlees heb ik vaak gerechten in première op tafel gebracht.

 

Bovendien letten we hier een beetje op onze lijn (manlief en ikzelf door calorie-bewust te eten, zoonlief door vooral naar zijn eigen buik te kijken en er dan vrolijk op te trommelen – want zeg nu zelf, het is een perfecte buik en daar mag al eens op getrommeld worden om het te vieren).

 

Dat betekent dat ik vaak receptjes van het internet pluk en ze dan aanpas aan onze huidige standaarden van veel groentjes, mager vlees, gevarieerde koolhydraten en gezonde vetten, met mate.

 

Verder heb ik al aangehaald dat ik echt mijn best doe om zo weinig mogelijk voedsel weg te gooien. Een weekmenu opstellen en hoeveelheden leren inschatten, is daar een deel van. Recepten die met restjes werken, uitproberen, is een ander luik.

 

Het receptje van vandaag past eigenlijk helemaal in dat plaatje. Ik maakte bananenbrood, met overrijpe bananen die anders echt tot de composthoop waren veroordeeld. OK, de composthoop voelt niet helemaal als verspilling, maar als je die wakke, bijna zwarte sukkeltjes kan omtoveren naar een superlekker ontbijt of tussendoortje, dan voelt dat toch als een echte ‘win’.

IMG_0329

Banaan, terminaal.

Bovendien is het recept suikervrij, en geen caloriebom. Oh, en ook nog glutenarm, voor wie het wilde weten.

 

Komt daar nog bij dat het een flexibel receptje is, ik bedoel daarmee dat je gerust wat ingrediënten kan toevoegen als de bakfee je dit zou influisteren.

 

Kortom: ik zou bijna twee bananen wat verloren leggen, om ze zo ‘toevallig’ te vergeten.

 

Voor één broodje (eten we met z’n drietjes ongeveer twee keer van)

Ingrediënten
  • Twee overrijpe bananen
  • 2 eieren
  • 75g havermoutvlokken
  • 25 g amandelmeel (gemalen amandelen dus. Als je hier niet van houdt, kan je ook 100g havermout nemen).
  • paar drupjes vanille-extract
  • theelepel bakpoeder
  • snufje zout
  • kaneel naar smaak
  • Optioneel: bos- of andere bessen, stukjes appel, rozijntjes, dadels, lepeltje cacaopoeder, noten, chocoladestukjes…
Aanpak

Verwarm de oven voor op 180°C.

Mix de havermoutvlokken eerst fijn tot meel. Plet de bananen.

Klop de eitjes schuimig.

Voeg alle ingrediënten (behalve de extra opties) toe en mix. Voeg als laatste je extra opties toe. Giet in bakblik dat je met bakpapier hebt bekleed. (Handige tip om dit vlot te doen vind je hier).

IMG_0331

Exemplaartje met cacaopoeder

Bak 45 minuten tot een uur (afhankelijk van je oven, bij mij zeker een uurtje – check geregeld of het voldoende droog is binnenin).

Haal uit de oven en laat afkoelen in het bakblik.

 

Heel lekker als ontbijt met wat boter of yoghurt, of als tussendoortje. Zoonlief is er helemaal gek op, en ik weet dat hij voedzaam aan het snoepen is.

.

 

Smakelijk!

3 gedachtes over “Heerlijk suikervrij bananenbrood

  1. Pingback: Microscopisch fijn – Boston, baby!

Plaats een reactie