Dat ik fan ben van het opstellen van een weekmenu, is al even geen geheim meer. Ik zie eigenlijk niets dan voordelen (vijf, om precies te zijn), en ik denk dat iedereen er wel aan kan beginnen, als je rekening houdt met een paar kleine puntjes (zie ook: weekmenu opstellen voor dummies).
Ik haal mijn inspiratie uit magazines van supermarkten, uit eenvoudige kookboeken zoals Dagelijkse kost, maar ook en vooral van het internet (met een milde Pinterest-verslaving tot gevolg).
Nu kan je natuurlijk altijd een stapje verder gaan met dat weekmenu. Met nét iets meer rekening houden dan enkel de maagjes die zo goed mogelijk gevuld moeten worden in een zo kort mogelijke tijd (geef toe, wie heeft er tijd om uitgebreid te koken tijdens de week? Zelfs Jeroen Meus niet.)
In de categorie Geld besparen
- Hou rekening met de groenten die in het seizoen zijn. Dit geeft meteen inspiratie en kan je uiteraard ook geld besparen. Het is altijd leuk om een gerecht te zoeken op basis van 1 bepaald ingrediënt – op de Colruytwebsite kan dit bijvoorbeeld makkelijk.
Geen idee of witloof in een zomersalade past en wanneer de bloemkool bloeit? Je vindt het allemaal op de groenten- en fruitkalender van Velt: http://www.velt.nu/groentekalender. - Nog zo’n geldbespaarder: check je vriezer en je voorraadkast. Sinds wij een inventaris hebben gemaakt van onze vriezer(s) (ja, ik weet het, nerd alert) check ik altijd eerst die lijst voor ik alwéér kip koop. Zo voorkom je ook dat al dat lekkers te lang in de vriezer blijft steken, want ook al kan dat niet zo héél veel kwaad, smakelijker wordt het er niet op.
In de categorie Tijd besparen
- Vaak maak ik twee keer zoveel pasta en eten we de volgende dag pastasalade. Goeie kans dat we na een avond met zalm met krieltjes, een Luikse speksalade eten.
- Eentje waar ik zelf nog niet zo goed in ben: hou je succesrecepten bij! Of werk met vaste dagen, zoals visdag, veggiedag, voor mijn part worst-met-spruiten-dag…. Ik eet graag gevarieerd, maar denk nog altijd met veel liefde terug aan de spaghetti van Miracoli ELKE zaterdagmiddag van mijn jeugd.
In de categorie Tegen voedselafval
- Leer je porties kennen en koop, indien mogelijk, niet meer dan dat. Voor alle andere restjes kan het een goed idee zijn een paar ‘restjesopmakers’ op het menu te plaatsen. Pastagerechtjes, soep, quiche, omelet, pizza, paëlla, … elke keuken heeft een aantal schotels die er gewoon om sméken om alle groentenrestjes toegeworpen te krijgen. Of neem de overschotjes van je avondmaal gewoon mee als lunch. Tijd gespaard, dubbel gewonnen!
- Hou rekening met de houdbaarheid van groenten en fruit. Een zakje sla is superhandig maar na drie dagen in mijn koelkast ziet het eruit alsof iemand er eens is op gaan zitten. Die programmeer ik dus aan het begin van de week. Een bloemkool zingt het dan weer een tijd langer uit (figuurlijk, gelukkig), die kan gerust op vrijdag op het menu komen.Ik probeer zo weinig mogelijk eten weg te gooien en ben me nu aan het inlezen over wat je best op welke plek in je koelkast bewaart, wat best buiten de koelkast (onlangs nog een kleine discussie gehad over bananen in het koelvak – niet doeeeeeeen, tropische vruchten hebben het niet graag koud!).
Ons weekmenu ziet er deze keer zo uit:
Lunch | ||
Maandag | Aardappelsalade met radijsjes en ei | Wraps met kip, guacamole en groentjes |
Dinsdag | pastasalade met geitenkaas | Kabeljauw met prei en krieltjes (moest vorige week wijken voor BBQ) |
Woensdag | Gevulde omelet met broodje | Kaas-spinazieburger met blé en bloemkool |
Donderdag | Aspergesalade met gerookte ham | Rijstnoedels met brocolli en scampi’s |
Vrijdag | Couscous met groentjes en feta | Zelfgemaakte pizza |
Ik ben zelf echt ook nog dingen aan het uitzoeken en aan het optimaliseren, dus als jullie nog tips hebben, dan hoor ik het heel graag!
Wat is jullie gouden tip bij het opstellen van een weekmenu?
Een gouden tip heb ik niet echt, al houden wij ook wel rekening met hoe lang de groenten vers blijven. Al hebben we dat vooral uit de praktijk moeten leren… Bananen stop ik nooit in de koelkast, ik vind dat niet lekker. Ander fruit dan weer wel, dat heb ik graag fris en knapperig.
LikeGeliked door 1 persoon
Bepaald fruit mag zeker in de koelkast hoor, maar bananen lopen koudeschade op bij minder dan 12°C – en dan krijg je sneller zwarte vlekken… (beroepsmisvorming van vroeger 🙂 )
LikeGeliked door 1 persoon
Ik lees altijd eerst de aanbiedingen, en daarna maak ik mijn weekmenu. Daarbij houd ik rekening met de houdbaarheid. Begin van de week eten we dus groentes die snel verleppen en eind van de week dingen als wortels.
LikeLike
Aanbiedingen scannen, ook altijd een goeie tip!
LikeLike
Handige tips, ik pas ze ook allemaal toe 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Ik wist al dat je goed bezig was he 😉 ;p
LikeLike
Super goed idee met dat weekmenu. Hoe meer ik erover lees bij jou, hoe meer zin ik krijg om het ook te proberen 😀. Misschien start ik met bvb een 3 dagen menu om niet direct een week te moeten vooruit denken 😉
LikeLike
Tuurlijk kan je met drie dagen beginnen! Goed idee!
LikeLike
Pingback: Een weekmenu opstellen: de bloopers – Boston, baby!
Pingback: Een weekmenu opstellen in vier stappen – Boston, baby!
Pingback: Elke dag het eten klaar in 15 minuten: kan dat? – Boston, baby!
Pingback: Een weekmenu als middel tegen voedselverspilling (door Isabelle) – Misses Lee Blogt