Harvard versus KU Leuven

Je zou je voor minder een Europees kneusje voelen: Boston huisvest niet minder dan twee topuniversiteiten, nl. MIT en Harvard. De labo’s van deze laatste zijn dan ook de reden waarom ik momenteel Iced caramel machiato slurp i.p.v. een Hoegaarden op onze buurtBBQ. Dit weekend hebben we een rondleiding gevolgd bij enkele van de gebouwen van Harvard -dat net als de KU Leuven verspreid is over verschillende campussen (campi?) in de hele stad. Dit maakte duidelijk dat er misschien wel wat gelijkenissen zijn tussen onze alma mater en “Hahvahd” zoals ze het hier zeggen, maar even goed heel wat verschillen. Tijd voor een show down: Harvard vs KU Leuven.

Harvard is naar Amerikaanse normen oud, heel oud. Opgericht in 1636, voor het Amerikaanse gevoel toen de dieren nog spraken. Ze spraken dan zeker al 200 jaar bij de oprichting van Harvard, want de universiteit van Leuven is van 1425.

Harvard – Leuven 0-1.

Harvard staat hoog in de top 5 van beste universiteiten ter wereld, de top 1 namelijk. Leuven stond in 2014 op plaats 96. Yanina Wickmayer tegen Serena Williams dus. Hmmm, ik weet waar ik m’n geld op zet.

Harvard – Leuven: 1-1.

In Harvard eten de eerstejaars in majestueuze hallen (cf. The dining hall in Harry Potter, minus de vliegende kaarsen en uilen). Alma. Need I say more?

Harvard – Leuven: 2 -1.

Harvard heeft ongeveer 21 000 studenten. Op enkele uitzonderingen na, lijkt het wel dat ongeveer elke campus tegenwoordig KULeuven heet, of die nu in Brugge, Gent of Geel ligt. Totaal aantal studenten: 57 000.

Harvard – Leuven: 2-2.

Het collegegeld om 1 jaar les te volgen aan Harvard is 40 000 dollar. Samen met de boeken, het verblijf en andere kosten kom je aan zo’n 60 000 dollar. Per jaar. De prijs van een gemiddelde glimmende audi a7. Auwch. Het collegegeld in Leuven, recent verhoogd en zwaar tegen geprotesteerd, kost nu iets meer dan het gemiddeld glimmend Iphoontje waar iedereen mee rond loopt.

Harvard – Leuven: 2-3.

Als je binnen raakt in Harvard, wordt er voor gezorgd dat je het kan betalen. Niet minder dan 70% van de studenten krijgt een vorm van financiële steun. Het is geen lening, ze moeten het nooit terug betalen. Leuven geeft ook wel steun, maar aangezien het inschrijvingsgeld in Harvard zo’n 75 keer hoger ligt dan in Leuven, is het daar uiteraard ook wel meer ‘van doen’. Maar toch, vrijgevigheid moet geapprecieerd worden dus uit sympathie:

Harvard- Leuven: 2,5 – 3

Zoals ik al zei hierboven: ‘ALS je binnen raakt in Harvard’. Het toelatingspercentage is 5,9%. Je bent best vanaf je 12de bezig met de juiste vakken, de juiste vakantiejobs en de juiste hobbies om je cv aan te dikken. Vanaf je 16de wordt het nodig er écht mee bezig te zijn. Je kan op je 16de nog rustig bezig zijn met jongens en de make-up tips uit de Joepie en nog met gemak ongeveer elke opleiding van je keuze binnenwandelen op je 18de. OK, voor sommigen is er een ingangsexamen, maar aan het tempo dat daarin vragen geschrapt worden omdat ze dubbelzinnig zijn, geraak je er binnenkort ook door als je naam correct geschreven is.

Harvard- Leuven 2,5 – 4.

Is dat zo’n goeie zaak dan, dat iedereen alles kan gaan proberen? En nog eens proberen? En nog eens proberen? Hmmm… not sure. Alles heeft voor- en nadelen natuurlijk.

Harvard- Leuven 2,5 – 3,5 voor ‘reasonable doubt’

Onder de alumni van Harvard zitten 21 Nobelprijs winnaars. Voor de KULeuven is dat 2. Hum.

Harvard – Leuven: 3,5 – 3,5

Onder die alumni zitten ook enkele presidenten, senatoren, en Matt Damon.

In Leuven natuurlijk geen presidenten maar we hebben wel…

wacht, MATT DAMON?!

POINT –

SET –

MATCH

Advertentie

Een gedachte over “Harvard versus KU Leuven

  1. Pingback: Boston bucket list- revisited – Boston, baby!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s