Autoreizen met kleine kinderen – 5 tips

Omdat onze skivakantie met de kindjes in april niet kon doorgaan (omdat één of andere Manlief zijn pootje gebroken had), was het half juli de eerste keer dat wij voor een lange autovakantie met de twee kapoenen stonden. Wij hadden dit jaar nl. – zoals zovelen als ik mijn sociale media mag geloven – gekozen om niet naar het zuiden af te zakken (42°C? No thank you) maar eerder naar het noorden te bollen.

Jawel, wij gingen twee weken naar Denemarken en het kostte maar een snelle google search naar de ticketprijzen om te beslissen om gewoon met de wagen naar daar te bollen. Het was dan ook ‘maar’ 920 km.

Een gewaarschuwd vrouw is er drie waard, en daarom dacht ik toch wel even na hoe we die autoreis van pakweg 12 uur zo aangenaam mogelijk gingen laten verlopen. Okee, vader en moeder kunnen wel een zen-modus aanmeten onder het motto ‘de vakantie begint al wanneer je in de wagen stapt’, maar het is en blijft een lange rit en het zijn en blijven kinderen.

Dus: ik dook in google voor tips.
En, omdat jij dat dan niet moet doen, vat ik hier even mijn persoonlijke favorieten samen-

5 tips om een autovakantie met kinderen zo goed mogelijk voor te bereiden

1. Plan wanneer je vertrekt

Klinkt logisch, maar het gaat verder dan louter het vertrekuur. Als je voorbij grote steden moet, kan je best uitrekenen hoe ver die ongeveer zijn en hoe je daar de ochtend- en avondspits kan vermijden. Op zondag rijden is dan weer rustiger doordat er geen vrachtwagens mogen rijden.

Wij houden niet van ’s nachts rijden, dus vertrekken we vaak heel vroeg ’s morgens (bv. 4u). We pakken de wagen de avond voordien helemaal in (enfin, dat doet Manlief want die heeft mean Tetris skills), en de kindjes gaan slapen in heel gemakkelijke kleren die ze dan ook gewoon mogen aanhouden in de auto. We voorzien dekentjes en soms lukt het ze nog even te laten verder slapen.

2. Denk na over snacks en drank

Als we zo vroeg vertrekken, nemen we vaak ontbijt en middagmaal klaargemaakt mee. Dit zijn vaak sandwiches die ik de dag voordien beleg (met heel eenvoudig, niet te ‘smosserig‘ beleg, niemand heeft zin in een warme auto met een paar klodders vleessla op de grond).

Ik zorg voor fris water en voldoende snacks die geen koeling nodig hebben. Die hou ik bij mij en ik vertel ook niet meteen wat ik allemaal bij heb. Verrassingen houden de rit wat leuker.

We vertrokken op de warmste dag van het jaar dus een koelbox die bleef koelen (omdat-ie op elektriciteit werkte) was een goed idee. Mocht je dat niet hebben, zijn koelelementen uiteraard ook altijd een optie. Of als je flesjes water vooraf in de diepvries legt, heb je dat middag nadien nog steeds fris water.

Dingen met chocolade of melkdrankjes zijn echt wel af te raden.

3. Communiceer over de route

Krullenbol vindt het heel leuk om de GPS in de gaten te houden en wij meldden ook geregeld ‘nu zitten we onder de 8 uur’ of ‘nu is het net minder dan 500 km geworden’. Voor Kleine Broer (net 2 geworden) betekent dit nog niets, maar voor Krullenbol (7 jaar) is het wel leuk om te weten dat we nog ongeveer een half uurtje rijden tot aan de volgende pauze.

Ik had ook de route op google maps uit getekend en heb daar een paar screenshots van genomen. Dit heb ik afgeprint en aan hem gegeven. Dan kon hij af en toe kijken aan welke grote stad we ongeveer zaten en hoe we steeds vorderden over de verschillende afgedrukte kaarten heen.

Ik had ook vooraf gekeken op welke plaatsen we zouden kunnen halt houden en waar er een speeltuintje is. Op sommige plekken gaat dit echt veel verder dan die ene glijbaan, en het is toch tof om dat te weten. Uiteindelijk kwam het niet uit om daar te stoppen (Kleine Broer sliep net en dan is het uiteraard ‘GO-time’), maar fijn om achter de hand te houden.

Sowieso laten we de kindjes racejes houden en oefeningetjes doen (hoooooooofd en schouders, knie en teen, knie en teen). Meedoen is geen slecht idee!

4. Denk vooraf na over entertainment

Er zijn heel wat spelletjes die leuk zijn om te doen, en die geen geld kosten- denk aan ‘ik zie ik zie wat jij niet ziet’, de letterslang (koe- ezel – lama – aap- …), wie ziet het eerste een rode auto, de autobingo, wie is het (aan wie denk ik?), ik ga op reis en ik neem mee… Krullenbol vindt het zelfs leuk om sommetjes te maken.

Maar als al die mogelijkheden zijn uitgeput dan helpt het ook om een zak met kleine speelgoedjes bij te hebben. Die zak steek je dus liefst niet ergens onderaan rechts in de koffer, want het is je redder in nood om met een groot en majestueus handgebaar in de grabbelen en er iets SUPERDELUXE geweldig megatof (dat 73 cent was in de Action) uit te halen. Fidget spinners, nieuwe autootjes, pop-its, dino’s, een caleidoscoop – het is al snel goed voor weer een half uurtje plezier, als het maar nieuw is.

Disclaimer– als je twee kinderen hebt, koop dan twee keer exact hetzelfde. Nee, echt. Geloof me.

Als je kindjes niet wagenziek worden, kunnen lees-, moppen- of puzzelboekjes natuurlijk ook. Hier heeft Krullenbol het gestel van vader geërfd en is dat jammer genoeg geen optie.

Wat natuurlijk wel kan, zijn voorleesverhaaltjes – hier vind je er heel van online, tenzij je zelf wilt gaan voorlezen, dat kan natuurlijk ook. Maar die twee van ons waren helemaal gebiologeerd door de Nederlandse dame en heer die verschillende sprookjes voorlazen. De kleine zeemeermin werd zelfs opnieuw aangevraagd nadat we haar standbeeld hadden gezien in Kopenhagen.

Zingen is natuurlijk ook een optie! Ja, kinderliedjes zijn gepasseerd, maar even goed enkele leuke 90’s nummers.

En last resort (maar alweer, hier geen optie door wagenziekte)- de heilige tablet! Filmpjes kijken! Niemand die je veroordeelt als je daar de kinderen toch even zoet mee houdt.

5. De praktische kant

Ik geef graag een lijstje mee met de dingen die ik handig vond tijdens onze rit

– de zonneschermen die je als een ‘sok’ over de ramen kan trekken, vond ik zeker een aanrader toen we op de warmste dag van het jaar vertrokken – het geeft ook wat extra privacy

– een bakje met vakjes om tussen de kinderen te zetten, zodat het water en de zakdoekjes altijd vlakbij waren, bleek super handig (als je drie kindjes hebt, zal dit wat moeilijker zijn, maar dan kan je misschien een organiser achteraan de stoelen hangen).

– we kochten nieuwe drinkflessen (ook voor het ‘nieuw’ effect) met drinktuitjes om de kans op morsen wat te minimaliseren

– aangezien je sowieso vuilnis gaat maken met al die snackjes e.d., is het bij de hand hebben van een aantal vuilzakjes best handig.

– Zakdoekjes en vochtige doekjes! Ook als je al uit de luiers bent.

– Een koelbox die mooi tussen de stoelen paste achteraan en die op elektriciteit koelde, zorgde ervoor dat ik gerust was dat onze fruitsnackjes e.d. fris bleven.

– Een extra set kleren voor de kindjes (eventueel ook t-shirt voor jezelf, ik heb mezelf ook eens gedrapeerd met (koude) koffie en was toch blij dat ik dan iets fris aan kon doen voor de volgende etappe van 5 uur)

– Een klein kussentje en dekentje om de kindjes wat rustiger te laten slapen – een slaapmaskertje kan ook handig zijn, en je hebt er tegenwoordig ook superleuke

– medicatie tegen wagenziekte had ik ook bij de hand

– een leuke zak met enkele nieuwe speelgoedjes en afgeprinte spelletjes

– De sandwiches had ik per belegsoort in een zak gestoken (de zak met salami, de zak met choco…) zo moest ik niet gaan graven als er een bepaalde voorkeur was

– Het klinkt stom, maar zie dat je wat cash geld en muntjes bij hebt. In de meeste tankstations dien je nu 70 cent te betalen voor het gebruik van de toiletten (kinderen gratis), waarbij je dan een bonnetje krijgt van 50 cent om te gebruiken in de winkels. Dat kan je betalen met de bankkaart.
Maar we zijn evengoed in een kleiner station gestopt waar je echt een muntje diende te geven – en ik heb toen gevloekt omdat ik totaal geen klein geld had.

– Vergeet ook de terugrit niet! Die is even lang dus daar kan je best nog wat extra speeltjes voor opzij houden.

Een oversteek met de ferry was een toffe ‘pauze’!


Al bij al hebben wij twee keer een vlotte rit gehad – ik hoop dus dat jullie iets hebben aan deze tips!

Ps- de links zijn niet gesponsord ofzo, gewoon enthousiast over.

Advertentie

5 gedachtes over “Autoreizen met kleine kinderen – 5 tips

  1. Voor een eerste lange rit behoorlijke pro-tips seg :p Ik denk niet dat ik nog iets kan toevoegen. De luisterverhalen van het geluidshuis vind ik zelf ook leuk trouwens. Moesten de NL dame en heer wat minder zijn :p

    Like

  2. Pingback: Koffieklasj – juli ’22 – Boston, baby!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s