Er zijn veel dingen te zeggen over de hele Corona shizzle en de lockdown, maar er zijn evengoed wel een aantal leuke dingen uit voort gekomen.
Zo (her)ontdekten wij samen met Krullenbol, die bij de eerste lockdown net 5 was, het geocachen.
Als je er niet bekend mee bent, een snelle samenvatting:
Geocaching is een wereldwijde schattenzoektocht. Je zoekt verborgen schatten (of ‘caches‘) op basis van GPS coördinaten, die je ingeeft in een GPS. Tegenwoordig kan het nog sneller en heb je een app op je smartphone waar je eenvoudigweg de locatie kan aanduiden en je krijgt de weg ernaar toe. Naar wat je op zoek gaat tijdens het geocachen is steeds een raadsel.
Het is een waterdichte container, maar dit kan gaan van een minuscuul buisje tot een grote kist.
Je krijgt wel tips zoals de geocache grootte en via de app staan er vaak ook hints van de verstopper en de mensen die de cache al eerder vonden. Want de bedoeling is wel dat je de cache, eens je hem gevonden hebt, gewoon terugplaatst, voor de volgende enthousiaste zoeker. Je tekent het logboekje, dat steeds aanwezig is, en duidt dan aan in de app dat je hem gevonden hebt.
Soms zitten er voorwerpen in de cache, daar mag je dan iets uit kiezen, maar dan moet je wel iets in de plaats achterlaten. Er zijn er ook met ‘tokens‘, kleine sleutelhanger-achtige plaatjes waarvan het de bedoeling is dat je deze meeneemt en bij een andere (liefst veraf gelegen) cache weer achterlaat, om de token ‘te laten reizen’. Om eerlijk te zijn hebben wij dat nog niet zo vaak meegemaakt.
Hier is nog een korte video om het te schetsen.
Ondertussen hebben wij 80 caches op onze teller (in drie landen) en zien wij heel veel voordelen aan dit systeem. Ik lijst er hier alvast zes op-
Zes redenen om aan geocaching te doen
- Je komt buiten
Geocaches zijn overal te vinden, maar ze zijn allemaal buiten (niet op privé domein). Op zoek gaan naar deze schatten zorgt dus sowieso voor een leuke wandeling. - Het houdt wandelingen interessant (vooral voor kinderen)
Ik weet niet of het bij iedereen zo is, maar bij ons begint er na een kilometer of twee minstens eentje te zagen dat het saai is. Door een wandeling te kiezen langs verschillende geocaches heb je om de zoveel meter een schat te zoeken! En het helpt hen ook nog om richtingaanwijzingen te leren volgen. - Je komt op onverwachte plekken
Aangezien caches over het algemeen worden verstopt door locale mensen, weten die vaak de mooiste plekjes – en jij mag er mee van genieten! - Het kan overal
Met 2 miljoen caches wereldwijd is er overal – ook op vakantie – wel eentje in de buurt. Ja, ook in je stadscentrum! - Het is (zo goed als) gratis
De Geocaching app heeft een goede gratis versie, maar voor zo’n 27 euro per jaar kan je nog meer verstopte caches zien, en ook verschillende soorten (er zijn er bijvoorbeeld waarbij je een ‘multicache’ kan doen, waarbij de eerste schat leidt naar de tweede via een tip of coördinaten, en zo verder). - Het kan aangepast worden aan alle leeftijden
Zoals ik net al aanhaalde, zijn er ook ‘moeilijke’ caches waarbij je een heel traject moet afleggen om uiteindelijk bij de finale cache te komen. Wij doen op dit moment meestal gewoon een wandeling langs verschillende aparte caches (ze liggen ook vaak op een bepaalde route en hebben dan duidelijke namen zoals ‘route X nr 1, route X nr 2,…’).
Ook vind je in de app de moeilijkheidsgraad van de verstopplek. Want ja, er zijn caches die onder bruggen hangen, waar je nogal wat toeren voor moet uithalen, met lieslaarzen aan etc. Maar nee, dat hoeft niet, wij wandelen gewoon met een buggy dus daar zijn we nog niet aan toe.












Ik ken enkele geocaching fanaten, maar ‘k ben er nog nooit aan begonnen. Momenteel krijg ik de kinderen wel aan het wandelen zonder (of met Pokémon Go).
Het klinkt wel een zeer leuk maar ook zeer verslavend concept :). Ik ken mezelf, de dag dat ik begin , zal ik direct er fanatiek invliegen.
LikeGeliked door 1 persoon
Ik vind het stiekem ook wel leuk, zo dat schattenjacht gevoel 😄
LikeLike