De ochtendspits

Op een dag kom je van je roze wolk, en zet je je weer voor een grijs scherm. 5 januari was voor mij die dag.

Toen begon ik opnieuw te werken, al voelde dat behoorlijk onwennig, zo van thuis uit. Maar het is niet omdat je in je slaapkamer achter een bureautje zit, dat je je niet klaar moet maken natuurlijk. En ook babybroer moest op tijd wakker gemaakt worden en in een niet-te-erg-ondergespouwd outfitje gestoken, klaar om tussen de andere kinderen zijn dag te gaan verblijven.

Dat maakt dat wij geconfronteerd werden met een uitdagender ochtendspits dan we tot nu toe gewend waren. Iedereen klaar krijgen, met volle buikjes en propere smoelen, zonder zelf om 5uur te moeten opstaan – dat was het streven. Ik bingede dan ook efficiëntie-hacks en organisatietips in de laatste weken van 2020.

We draaien nu twee weekjes mee, en het is al vrij aardig gelukt. Hier is een overzichtje van hoe we dit aanpakken.

 1. Een gewaarschuwd man is er twee waard, een voorbereide vrouw drie. In het weekend kook en snij ik al heel wat ingrediënten voor de lunchsalades van manlief en mezelf (nog eens herhalen rond woensdag). Ik zorg ook dat er altijd soep is.
  .
 2. Een mega hack van mijn schoonzus: op zondag smeer ik alle boterhammen voor de rest van de week, met ultravers brood, die dan in ‘dagpakketjes’ worden ingevroren. ’s Morgens worden die pakketjes in de brooddoos gelegd met een keukenpapiertje bij en ’s middags zijn die ontdooid en klaar om te eten. Zo hoef ik alleen nog een groentje te snijden om de lunch van Krullenbol rond te krijgen. Ik had hier wel wat schrik voor maar nog geen klachten gehad!
  .
 3. Fruitdoosje wordt ook al gevuld, vooral met fruit dat ‘ertegen’ kan, dus druifjes, besjes, stukjes meloen of mango – geen appel want dat verkleurt toch wel al wat.
  .
 4. Koekdoosje en drinkbus worden ook al gevuld.
  .
 5. De ontbijttafel staat grotendeels gedekt en mijn kopje staat klaar onder de Senseo.
  .
 6. Kleren worden klaargelegd voor iedereen, en we hebben met Krullenbol afgesproken dat hij pas naar beneden komt als hij zich heeft omgekleed (al dan niet met hulp van één van ons). Zijn tandenborstel reist ook mee naar beneden, hij poetst zijn tanden nu ’s ochtends in de keuken – echt laagdrempeliger dan opnieuw naar boven moeten.
  .
 7. Elk gezinslid heeft nu een eigen bakje in de vestiairekast gekregen, zodat ieders sjaal, muts, handschoenen etc… bij elkaar blijven.

Ik sta ook twintig minuten tot een half uur vroeger op dan voordien en dan de rest van de familie (6u45 ipv 7u/7u15) want ik moet ook nog voor de flesjes moedermelk van babybroer zorgen, die meegaan naar de crèche.

Er zit wat extra ‘rek’ op dit systeem – zo waren we nog steeds op tijd op school toen Krullenbol een ochtendlijke woede-aanval kreeg en zich niet wilde aankleden, of toen manlief om 8u zijn eerste video call had.

Nu nog een systeem vinden waardoor ik niet in slaap van om 20u zodat ik het gevoel krijg dat ik manlief enkel kan spreken in het weekend!

Hebben jullie tips voor een vlotte ochtendspits? Hoe loopt dat bij jullie?

12 gedachtes over “De ochtendspits

 1. Geen kleine kinderen (meer) hier, maar toch een paar tips: ik maak de zondagvoormiddag voor mezelf 3 lunchboxen: een slaatje, steeds op basis van een blik peulvruchten, aangevuld met tomaatjes, komkommer, selder, wat kaas, olijven, waar ik zin in heb die week. Blijft zeker 4 dagen goed. Ik maak ook soep voor 3 dagen, en die gaat meteen in soeppotten klaar om mee te nemen. Fruit snij ik op voorhand en doe ik in goed afsluitbare bakjes, bv. mango of ananas. Soms neem ik gewoon een appel mee. De ontbijttafel wordt ’s avonds gedekt. Dus ’s morgens hoef ik enkel de frigo open te trekken en mijn eten eruit te halen. Dat lukt voor 3 dagen. Op donderdag haal ik een broodje (en op vrijdag werk ik niet). Op zondagmorgen doe ik ook al de voorbereiding voor het eten ’s avonds en maaltijden verder in de week (ik maak weekmenu’s en plan vaak dingen in die ik in grotere hoeveelheden maak: spaghettisaus, stoofpotjes, vol-au-vent, alles wat makkelijk ingevroren kan worden).
  Mijn man heeft liever boterhammen en smeert die zelf (uiteraard :-)). Toen mijn dochter klein was maakten we de boterhamdozen de avond voordien.
  Nog een tip: de kinderen zoveel mogelijk zelf laten doen zodra ze dat kunnen.

  Geliked door 1 persoon

  • De slaatjes worden op dit moment nog ’s middags gemaakt – de voordelen van thuiswerken. Maar anders gaan we dat inderdaad vooraf doen. Ik doe op zondag ook een mealprep, maar dat valt eerder onder de avondspits 🙂

   Like

 2. Goed bezig daar. Wij hebben ook een zeer vlotte ochtendspits. Een tip van ons die ik weleens deel met anderen waar het minder vlot verloopt is ons wekkertje.
  Er gaat een wekker wanneer het tijd is om jas en schoenen aan te doen en te vertrekken. Felix is altijd ruim op tijd wakker dus hij heeft na de ‘moetjes’ nog tijd om te spelen. En die wekker vermijdt de discussie ‘nog 5 min spelen’.

  Geliked door 1 persoon

 3. elk een bakje in de vestiairekast, hoe slim! We hebben geen vestiairekast dus ik kan het niet toepassen jammer genoeg.

  vooraf lunchpreppen nu ik thuiswerk doe ik net bewust niet. Even echt tijd nemen om aan tafel te gaan zitten en wat boterhammen te smeren en een kom soep op te warmen, da’s wel het minste dat ik kan doen om even een echte break te nemen. Die staat al voldoende onder druk. De boterhammen van de kinderen doet mijn man ’s ochtends . handig voor mij.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s