Waarom is ‘nee’ zeggen zo moeilijk? – Feelgood Challenge #3

Feelgoodchallenge

We wandelden naar huis na een ongetwijfeld geweldige schooldag (want laat ons eerlijk zijn – welke driejarige zegt er meer dan ‘goeeeed’ als je vraagt hoe de dag was? Ik vraag dat dus niet meer. Enfin, ander verhaal).

Ik vroeg vier dingen

 1. Of hij langs de ganzen naar huis wilde lopen
 2. Of hij zin had om nog wat te fietsen
 3. Of hij wat fruit wilde eten
 4. Of we naar links of naar rechts moesten.

 

Op alle vragen kreeg ik hetzelfde antwoord, namelijk: ‘Nee’.

Ik moest glimlachen en dacht aan de Feelgood Challenge van deze week. Zeg eens een keertje ‘nee’ tegen iets dat je niet ziet zitten. Duidelijk beheersten we deze eigenschap als kleuter tot in de vingers (‘Ik ben twee en ik zeg nee’ is over het algemeen een bekende slogan), maar ergens onderweg zijn we dat vermogen kwijt geraakt.

 

Want ja, ‘nee’ zeggen is moeilijk.

 

Waarom eigenlijk?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom ik ‘nee’ denk maar ‘ja’ zeg. Zo haat ik het om mensen teleur te stellen, of nog erger: hen het gevoel te geven dat ze afgewezen worden. Blijkbaar hebben vooral mensen die vroeger gepest werden, de neiging om zo veel mogelijk sociaal aanvaard te antwoorden, om erbij te horen. En vrouwen zijn al helemaal van die ‘pleasers‘.

Ik wil ook altijd graag helpen, en wil ook als een vrijgevig iemand gekend staan.

En stel je voor dat je overkomt als onbeleefd, of al helemaal een ramp: ondankbaar!

Ik sta daar niet alleen in, dat weet ik. In heel wat Aziatische landen is het ronduit not done om ‘nee’ te zeggen, zéker niet tegen gasten. En ‘nee’ zeggen tegen de baas, dat is al helemaal een uitdaging – hallo, stress!

Maar goed, voor jezelf kan het wel heilzaam zijn om eens ‘nee’ te zeggen. Omdat je geen zin hebt. Omdat je geen energie hebt. Of omdat het iets is waar je de energie die je wel hebt, niet wilt aan besteden.

Dat laatste speelt bij mij wel sterker mee, denk ik, na het ziek zijn en al die vermoeidheid: energie is kostbaar en kan je maar één keer spenderen. Het kan dus maar beter de moeite waard zijn!

ja en nee

Ik zeg al eens ‘nee’…

De laatste maanden ben ik dus een stuk eerlijker geworden met mezelf (en bijgevolg ook mijn omgeving) en zeg ik al eens ‘nee’.

 • ‘Nee’ tegen een etentje, waar ik eigenlijk graag wilde bij zijn, maar dat in een drukke week valt.
 • ‘Nee’ tegen een kennis die wilt afspreken nog voor we op vakantie vertrekken.
 • ‘Nee’ tegen mijn werk (en tegen mezelf!) als er gevraagd wordt of ik er al klaar voor ben opnieuw te starten.

 

…En meestal gaat dat goed

En ook deze week nam ik mijn agenda onder de loep. Ik dacht even na en stuurde een berichtje naar een vriendin die een feestje gaf op zaterdag. Ja, ik wil heel graag haar verjaardag vieren. Maar feestjes zijn momenteel voor mij echt te druk, te luid, te laat.

Dus nee, ik kwam niet naar haar feestje. Ik heb wel een ander voorstel gedaan, nl. samen sushi gaan eten en lekker bijkletsen – twee dingen waar ik wel degelijk energie van krijg.

Et voilà, ik weet zeker dat zij een knalfuif gaat hebben, en ik heb nog iets leuks om naar uit te kijken.

 

Maar niet iedereen wilt je ‘nee’ aanvaarden

Mijn tweede ‘nee’ was een stuk lastiger.

Ik zei ‘nee’ tegen de opleiding waar ik nu negen jaar een avondles verzorg. De coördinator was een paar maanden geleden één en al begrip – als het niet ging, moest ik het zeggen, als het te zwaar was, vonden ze wel een oplossing.

Maar nu ik effectief zeg dat het niet zal lukken, is het andere koek… Ik voelde al meteen een vlaag van schuldgevoel en had mijn ‘nee’ bijna ingetrokken. Maar ik ga voet bij stuk houden omdat er niemand bij gebaat is dat ik mezelf te zwaar belast. Vooral ikzelf niet. En laat dat nu de persoon zijn waar ik wat meer voor wil zorgen.

 

Nu is het tijd om af te ronden. Ik ga van een half uurtje ‘me-time’ genieten. Ik zou nog de afwas kunnen doen, of rekeningen betalen, of of of … maar… nee.

 

Hebben jullie moeite om ‘nee’ te zeggen?

nee zeggen

DIT IS DE DERDE TEKST IN DE FEEL GOOD CHALLENGE VAN KIMBERLY EN MEREL.
LEES HIER DE EERSTE TEKST ‘TROTS OP MEZELF’,
EN DE TWEEDE TEKST ‘WAT MENSEN éCHT VAN ME DENKEN

#FeelgoodchallengeNL2018

 

Advertentie

27 gedachtes over “Waarom is ‘nee’ zeggen zo moeilijk? – Feelgood Challenge #3

  • Ik denk dat het echt iets is dat je kan oefenen. En als je dan ziet dat het best wel goed ontvangen wordt, krijg je er ook meer zelfvertrouwen in. Maar inderdaad, kinderen vinden dat allemaal geen issue! 🙂

   Like

 1. Ik vind het nog steeds lastig, maar het is echt beter voor mezelf (en uiteindelijk mijn directe omgeving), dat ik wat vaker nee zeg. Deze week nog op iets wat ik eigenlijk héél erg graag wilde doen, maar ik moest me in allerlei bochten wringen om erbij te kunnen zijn. Het voelde heel even als ondankbaar om de uitnodiging niet aan te nemen, maar het voelde uiteindelijk wel beter voor mezelf. Blijft een leerproces 🙂

  Geliked door 1 persoon

 2. Wel herkenbaar, heb ook moeite om nee te zeggen tegen veel ‘verplichtingen’ of die zo lijken te voelen. Heel goed om af en toe gewoon nee te zeggen en gewoon te kiezen voor jezelf.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik ken de struggle maar al te goed. Maar weet ondertussen ook dat nooit nee zeggen ook heel ongezond is. Omdat ik chronisch ziek ben moet ik vaker nee zeggen dan mij lief is, en dat was in het begin ook heel erg pittig. Ik kon mij er zo schuldig over voelen. Gelukkig ben ik hierin gegroeid, maar inderdaad, zoiets heeft tijd nodig!

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik denk dat iedereen het in eigen gevallen moeilijk vindt om nee te zeggen. Zelf vind ik het ook niet altijd fijn. Maar als mijn mening zegt nee, dan blijf ik daar meestal bij.

  Like

 5. Goed om te lezen dat je voor jezelf gekozen hebt. En wat ik hierboven ergens zag: nee tegen een ander is ja tegen jezelf; vind ik een mooie en ga ik onthouden. Uiteindelijk heb je alleen jezelf ermee als je (vaker) over je eigen grenzen heen gaat. Nee zeggen blijft voor mij ook moeilijk, maar het lucht enorm op als je doorzet en voor jezelf kiest.

  Hopelijk lukt het in de toekomst steeds beter 🙂

  Geliked door 1 persoon

 6. Pingback: Ik bel je zomaar eens- Feelgood challenge #4 – Boston, baby!

 7. Pingback: Citytrip Lissabon – de ultieme me-time – Boston, baby!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s