Wat ik leerde in 3 maanden ondernemen

Ik las ergens op de blog van een andere ondernemer dat haar eerste kwartaal goed geweest was.

Ik voelde mij van ’t slag meteen weer heel groen, want euh ah ja, er bestaat zoiets als een kwartaal, of eerder vier per jaar en eentje is alweer voorbij.

Ik besefte dat ik er mijn eerste drie maanden als full time ondernemer op had zitten. 

Tijd voor een review dus.

Ik heb heel veel geleerd en tegelijk ook helemaal niets. Zo voelt het toch op sommige momenten. Ik heb een prachtige website laten maken, op basis van een plan dat ik zelf had uitgetekend, maar ben toch in de val getrapt dat diegene die ze maakte, dat zo complex heeft gedaan dat ik er amper zelf iets aan kan veranderen.

Dat was uiteraard niet mijn bedoeling, maar ja, het is nu zo…

Mijn automatisatie naar emaillijsten, gratis aan te vragen e-book, en zelfs mijn webinar inschrijvingen – dat liep dan wel weer goed. 

Ik heb me nu voorgenomen 3 keer per week een post op instagram te plaatsen, en zo hier en daar een story – dit is volgens de goeroes echt belachelijk weinig (ik zag iemand die aanraadde om ELKE DAG 11 keer te posten, voornamelijk dan stories over je persoonlijke leven), maar het is voldoende voor mij. En ik hoorde toch al een paar keer dat mijn posts aanspreken, en dat het lijkt dat ik heel aanwezig ben op sociale media.

Ik heb er al een verhuis opzitten, aangezien de persoon met wie ik een praktijkruimte deelde (in haar huis) verhuist naar Frankrijk. Aan de ene kant ben ik wel blij met het kantoor dat ik gevonden heb want

  • Vlakbij huis (letterlijk 700m van mijn deur)
  • In een oude hoeve, dus charmant
  • Ruim genoeg
  • fulltime van mij, dus mijn spullen mogen plaats innemen en blijven staan

Maar het is ook wel ergens een investering, en ik hoop dat ik dit binnen een jaar nog kan betalen…

Ondertussen gaf ik ook een gratis webinar, dat heel succesvol bleek – er schreven zich zo maar even 165 mensen in terwijl ik vooraf hoopte dat het er meer dan 20 zouden zijn. 

Goed, dus samengevat: veel geleerd, veel gedaan, nog veel te leren, nog veel te doen.

Mijn drie lessen van mijn eerste drie maanden als ondernemer.

1/ Vergelijk je niet met iemand die veel langer bezig is.

Heel lastig, met momenten.

2/ It’s not about you. 


Soms schrijven mensen zich uit, soms lukken bepaalde dingen niet, en soms komen mensen niet opdagen voor een afspraak – it’s not about you. Ze hebben hun eigen shizzle en hun redenen om dingen wel of niet te doen. Neem het niet te persoonlijk op.

Zo kreeg ik op een vraag om review over mijn webinar, een heel vreemde mail. Een dame nam de tijd om me te mailen om heel uitgebreid te vertellen waarom ze géén review zou achterlaten. Ze had nl een vraag gesteld tijdens mijn webinar maar toen was ‘die man’ er tussen gekomen, die had de hele boel geclaimd en van haar vraag was niets meer in huis gekomen. Terwijl zij toch eerste was met haar vraag en het ook wel typisch was dat ‘die man’ niets om haar en haar vraag gaf, en ik dat toch wel in goede banen had moeten leiden, en niet toegeven aan ‘die man’.

Alleen… er was geen man. 

Niet bij mij als presentator, niet in het publiek en niet bij de vragenstellers.

Okee dan.

3/ It is about you

Als mensen dan wel voor mij kiezen, dan denk ik dat het wel om mij gaat. Want coaching is toch vrij persoonlijk, en je moet je goed voelen bij die ander die aan de tafel zit. 

Ik probeer me dus gewoon voor te doen zoals ik ben, binnen grenzen waar ik me goed bij voel (zo van die mensen die hun halve leven op instagram gooien, super persoonlijke details incluis, nee dank u). Ook dat is een leerproces.

Dus ja, zoals ik al aangaf in een eerdere post, ik dénk dat het wel goed gaat. 

Maar wat weet ik nu helemaal? 

Advertentie

7 gedachtes over “Wat ik leerde in 3 maanden ondernemen

  1. Pingback: Koffie Klasj – april ’23 | Boston, baby!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s