Mijn woord van het jaar 2021

Ik haalde al aan dat ik sinds een jaar of wat een podcastfan ben geworden. Ik zit – normaal gezien toch – vaak in de wagen voor het werk, en ik heb een auditief geheugen. Twee dingen die me de perfecte kandidaat maken om van ‘het gesproken woord’ te genieten. 

Bovendien was ik in 2020 een half jaar zwanger en op zoek naar manieren om hier rustig en mindful mee om te gaan (wat, gezien onze voorgeschiedenis, een behoorlijke uitdaging was. Een wereldwijde pandemie is ook niet bevorderlijk). Ik volgde dan ook meditatieoefeningen, positieve affirmaties en visualisaties. Ik luisterde uren naar de voordelen en de aanpak van hypnobirthing. Kortom, ik werd halve boeddhist achter het stuur. 

Ik vertelde al over de podcast van Gretchen Rubin, Happier. Het idee van de ‘21 voor 2021’ kwam daar aan bod, maar ook het ‘woord van het jaar’

Het woord van het jaar is als het ware een thema dat je op je jaar wilt plakken. Iets dat je ‘top of mind’ wilt houden, op je frigo wilt hangen, naar wilt streven – maar niet op een stresserende manier, want hey, stress is er al genoeg. 

Mijn woord van het jaar

Ik luisterde naar die podcast en ik geef toe dat ik eerst dacht; ‘hoe kan 1 woord nu een heel jaar beslaan? Dat is toch nonsens? Iets waar je naar wilt streven, wereldvrede dan ofzo?’

Maar hoe langer ik luisterde, hoe meer ik voor het idee gewonnen werd. 

En opeens werd het me zo duidelijk wat mijn woord moest zijn. 

Balans.

Mijn woord van 2021 is balans

Balans om alle bordjes in de lucht te houden. 

Balans om te weten dat er soms mogen vallen. 

Balans tussen (opnieuw) werken en een groter geworden gezin. 

Balans tussen mama zijn, en tijd voor mezelf.

Balans in wat we eten, maar ook in wat we doen. 

En ja, ook de balans waar ik elke week ga opstaan, om langzaam maar zeker die zwangerschapskilootjes kwijt te spelen. Op mijn ’21 voor 2021’-lijst staat niet voor niets dat ik in oktober weer in mijn trouwkleed wil kunnen. 

Ik weet heel goed dat het een streven is, dat niet alles steeds in balans kan zijn. Trouwens, een weegschaal in balans beweegt ook niet. En af en toe wat bewegen kan ook geen kwaad.

Ps- het feit dat ik dit woord in het achterhoofd hou, is ook één van de redenen waarom mijn woord van het jaar hier verschijnt terwijl er al 1/6de van het jaar gepasseerd is. Op dit moment wordt slaap boven alles geprioriteerd ’s avonds.  

Wat zou jouw woord van het jaar kunnen zijn?

5 gedachtes over “Mijn woord van het jaar 2021

  1. Pingback: Hé, het is oké – Boston, baby!

  2. Pingback: Over muren en er niet tegen lopen – Boston, baby!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s