Tien positieve dingen aan 2020

Het was een donderdag in januari, het regende en de dag was even grijs als het scherm waar ik nu al een paar uur naar staarde. Ik zie de voordelen van thuiswerken echt wel in, maar soms is het ook gewoon niet tof, om het even te beleefd te zeggen.

Ik betrapte me op diep zuchten bij mijn zoveelste deca koffie, terwijl ik nogal mistroostig uit het raam keek. Geef toe, 2021 lijkt VERDACHT veel op 2020, en dat was misschien niet het beste jaar. Hoewel, er zijn ook echt wel leuke dingen gebeurd in 202O. Dat is soms makkelijk te vergeten.

Daarom, een lijstje. Jawel, een lijstje! Een lijstje met 10 goeie dingen aan 2020.

  1. Het gebrek aan reizen en verplaatsingen in het algemeen zijn de natuur zeker ten goede gekomen – het gat in de ozonlaag is nog nooit zo klein geweest sinds het in 1982 werd ontdekt. 

2. Grachten, rivieren en zelfs zeeën leven op door minder vervuiling. In Venetië werd een dolfijn gespot in het nu helderblauwe water.

3. Er werden meer blauwe vinvissen gespot ten noorden van Antartica, dan het geval was sinds 120 jaar (toen de commerciële walvisvaart is toegenomen). I looooooove whales!

4. Misschien kunnen we dit op termijn wel volhouden, want elektrische wagens zijn in opmars. Vanaf 2030 mogen er in de UK geen voertuigen meer rondrijden die op benzine of diesel werken, in Canada is dat vanaf 2035.

5. Het was dan wel van moetens, maar er kwamen duidelijke afspraken rond thuiswerk en de digitale oplossingen om online te vergaderen werden steeds beter. Dat is zeker niet altijd ideaal, maar vaak wel een goede oplossing, ook in niet-corona tijden.

6. Het was een tijd van genieten van de kleine dingen – gewoonweg omdat veel grote dingen niet meer konden of mochten, en van het hier en nu, bij gebrek aan veel perspectief. In plaats van de wereld af te reizen op zoek naar ontspanning, de eigen wijk opnieuw verkennen. Tijd nemen voor een gesprek met vrienden dat begon met een welgemeend ‘hoe is ‘t?’. 

7. Zeker in die eerste lockdown was er een groot gevoel van samenhorigheid. Er werden beren aan het raam gezet zodat je met je kinderen op berentocht kon, er werd geklapt om 20u, er werd gezongen, boodschappen gedaan voor de buur die misschien niet naar buiten kon…

8. 2020 was ook het jaar dat een aantal kl**thommels op hun plaats werden gezet; Boris Johnson en Trump kregen COVID, deze laatste mocht eindelijk verhuizen zodat de hele wereld opgelucht durfde uit te ademen (de tijdelijke piek in CO2 namen we er met liefde bij), en Harvey Weinstein kreeg 23 jaar cel.

9. Er werden ook een paar coole wetenschappelijke ontdekkingen gedaan en overwinningen geboekt: er werd voor het eerst een tyrannosaurus embryo gevonden, net als de oudste Homo Erectus schedel tot nu toe. Afrika is poliovrij en de tweede grootste Ebola uitbraak is bedwongen.

10. Het mooiste hield ik voor het laatst: 2020 zal altijd een bijzonder jaar voor ons zijn. De wereld is een heel stuk minder grijs, sinds wij in de zomer ons tweede regenboogje mochten verwelkomen. Na regen komt echt zonneschijn. Of zoals iemand het me ook zei: het is nog nooit niet gestopt met regenen.

Wat waren voor jullie de positieve punten van 2020?

5 gedachtes over “Tien positieve dingen aan 2020

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s