Getest: een hele week het eten op tafel in max 15 minuten

Een drukke job, uitgehongerde kinderen die van school komen, hobbies… er zijn redenen genoeg waarom wij het eten liefst 3S hebben: snel, simpel en smakelijk.

Een week geleden nam ik me voor de recepten van de website 15gram (meer specifiek hun foodbox) uit te proberen, en dan meer specifiek: de recepten die zogezegd klaar zijn binnen 15 minuten.

Ik maakte een weekmenu op, haalde alle ingrediënten in huis en kookte exact zoals voorgeschreven door het recept. En met een chronometer naast de potten.

Dit was het menu

Maandag Frisse salade met gerookte zalm en krieltjes
Dinsdag Thaise groene curry met kip
Woensdag Runderreepjes stroganoff met rijst
Donderdag Pasta puttanesca
Vrijdag Visbrochette met zuiderse tabouleh
Zaterdag Linguine met prei en gehakt

Lukte het me om steeds binnen het kwartier het eten op tafel te toveren?

 

Maandag

Op maandag stond een frisse salade met gerookte zalm en krieltjes gepland. Ik was sceptisch: aardappeltjes zijn toch zelden klaar binnen de 15 minuten? En het recept sprak van een ‘zakje stoomkrieltjes’, maar ik had gewone krieltjes gekocht en wilde ze stomen in mijn stoommandje.

Tweede bedenking toen ik het recept doornam: een halve komkommer en twee lente-uitjes als groente voor twee personen? Zijn ze bang dat we een overdosis vitamines gaan opdoen?

Ik voegde een volledige komkommer toe, en trok ook nog een zakje sla open. Op die vijf seconden werk zou het nu niet aankomen, dacht ik.

 

Ready. Set. COOK.

Ik was de krieltjes en sneed ze in stukken. Dit zijn waarschijnlijk al extra seconden, maar à la guère… Ik dacht nooit dat zes minuten stomen voldoende zou zijn, maar dat bleek wel zo. De krieltjes waren zacht.

Ik maakte het sausje (met Griekse yoghurt) en legde wat meer zalm dan 75g per persoon opzij. Ik dresseerde de borden en drukte de timer af.

zalm en krieltjes

13 minuten 4 seconden.

Het eten op tafel in minder dan 15 minuten: CHECK.

En het belangrijkste: het was heel lekker! Wel eerder een lunch dan wat wij normaal ’s avonds eten, maar even goed, een winner.

 

Dinsdag

Gepland: Thaise groene curry met kip en rijst.

Aanpassingen aan het recept: ik had nog een potje rode currypasta dat open was. Omdat we later op de week nog eens rijst zouden eten, verving ik de rijst door rijstnoedels. Aangezien deze maar 2 minuten in heet water moeten koken, heb ik hier misschien wel een short cut gevonden.

Ook hier verdubbelde ik de voorgeschreven hoeveelheid groenten, en gebruikte ik een volledige courgette en een volledige paprika, in plaats van steeds een halve.

IMG_5838

Bedenking: het recept zegt dat je vooraf water kookt in de waterkoker. Dit heb ik ook gedaan. Maar ook dit duurt vijf minuten – die niet bij het recept worden geteld. Maar goed, ik speel mee, dus ik heb ze niet gerekend.

 

Ready. Set. COOK.

snelle thaise curry

Resultaat: Ik legde de koriander op de borden na 14 minuten 14 seconden.

Het eten op tafel in minder dan 15 minuten: CHECK.

Smaaktest: Helemaal geslaagd! Licht pikant en erg lekker.

 

Woensdag

Gepland: Runderreepjes stroganoff met rijst

Aanpassingen: de runderreepjes verving ik door veggie reepjes die we nog in de diepvries hadden. Ik vind het toch belangrijk af en toe eens een vegetarisch gerecht te serveren. De rode paprika verving ik door een tweede soort champignons. En uiteindelijk werd het geen paprikasausje, maar een mosterdsausje (leek me beter te passen bij de champi’s).

Bedenking: rijst koken duurt 13 minuten, hoe kan dit werken?

 

Ready. Set. COOK.

De reepjes, de groenten en de saus waren al een paar minuutjes aan het pruttelen en smaken aan het uitwisselen als ware het panini stickers, toen de rijst klaar was. Alles bij elkaar gooien euh dresseren en klaar.

veggie stroganoff

Totale kooktijd (vanaf kokend water): 13 minuten 32 seconden.

Het eten op tafel in minder dan 15 minuten: CHECK.

Smaaktest: Dit vond ik persoonlijk heel geslaagd en manlief was al helemaal niet aan het klagen. Afwijkingen van het recept zorgden niet voor problemen!

 

Donderdag

Gepland: Tortiglioni Puttanesca

Aanpassingen: Gewone volkoren spirelli zal ook wel goed zijn zeker? Ansjovis: niet mijn ding, heb ik eruit gelaten. Kappertjes waren in dit geval appelkappertjes. 1 blik tomatenblokjes als enige groente voldoet weerom niet bij mij, dus voeg ik er nog enkele kerstomaatjes bij. Het geheel kreeg nog een lepeltje parmezaan erbovenop. Parmezaan is sowieso die extra tien seconden waard, dat snap je wel.

 

Ready. Set. COOK.

pasta puttanesca

Conclusie: super eenvoudig receptje, klaar op 10 minuten. Dat komt hier nog op tafel – eerlijke smaken – alweer gesmuld!

Het eten op tafel in minder dan 15 minuten: CHECK.

 

Vrijdag

Gepland: Visbrochette met zuiderse tabouleh

Aanpassingen: alweer even naar boven het recept gaan nakijken of dit nu toch echt voor twee personen was: 125g kerstomaatjes en 2 lente-uitjes als enige groentecomponent. Heb er een volledige broccoli bij gestoomd.

De vis heb ik klaargemaakt maar daarna niet op een stokje gestoken – zag ik zo de meerwaarde niet van. Omdat het me nogal droog leek, heb ik er ook nog snel een licht roomsausje bij gemaakt.

Bedenking: Ik dacht eerst dat het met couscous was, maar bulgur blijkt wel 10 minuten te moeten koken. Toch bulgur genomen en klaargemaakt.

Ready. Set. COOK.

vis met tabouleh

Was klaar in 14 minuten 30 seconden. De kerstomaatjes en broccoli bleken goeie maatjes te zijn!

Het eten op tafel in minder dan 15 minuten: CHECK.

 

Zaterdag

Gepland: Linguine met prei en gehakt

Aanpassing: euhm… deze heb ik niet gemaakt…. We hadden nog zoveel overschotjes dat het restjesdag is geworden. Dat was ook snel klaar natuurlijk.

 

Conclusie

Een hele week maakte ik de receptjes van 15gram die klaar zouden zijn in 15 minuten. Dit bleek telkens ook mogelijk te zijn. Ik heb niet het gevoel dat ik me echt gehaast heb, maar geef toe dat ik krullenbol ondertussen wel even voor de tv placeerde om ‘voort te kunnen doen’.

 

Als ik mag vitten, je moet het water koken voor je eraan begint, en dat duurt in mijn waterkoker even goed 5 minuten – 5 minuten die ik ook bij de kooktijd zou willen tellen. Maar goed, op 20 minuten klaar is ook een hele mooie prestatie.

 

Grootste bemerking is de kleine hoeveelheid groenten die meestal bij het recept zaten. Ik heb zo goed als elke keer extra groenten bij gevoegd. Nu zijn wij inderdaad grote groenteneters, maar 200g per persoon per maaltijd vind ik niet al te veel gevraagd.

Belangrijkste punt: alle gerechten waren erg lekker!

Tegen alle verwachtingen in bleek het mogelijk om alle gekozen gerechten van 15gram foodbox op tafel te zetten binnen de 15 minuten. 

 

Wat zijn jullie favoriete snelle gerechten? Alle receptjes zijn welkom!

Advertentie

29 gedachtes over “Getest: een hele week het eten op tafel in max 15 minuten

 1. Wat een heerlijk blog is dit. Ik kreeg zowaar grote trek bij het zien van al je foto’s. Ik snap dat je er meer groente aan toe hebt gevoegd. Ik vind een lente uit en een stukje komkommer nu niet direct maag-vullend te noemen.
  Wij gaan hier nog wel eens voor de wraps als we snel klaar willen zijn. Wat gehakt rullen met wat saus op smaak maken. En alle wat je er op zou willen hebben in stukjes snijden. (komkommer, mais, sla, tomaat, stukjes paprika, zelfs met appel is het lekker, en parmezaanse kaas) wraps even opbakken en vullen maar 🙂

  Door wat ananas of perzik door je de runderreepjes met rijst te doen krijgt het geheel direct een andere bite. Aangevuld met wat heerlijke ongezouten cashewnoten. Yummie.

  Geliked door 1 persoon

  • Toevallig hebben wij net gisteren ook wraps gegeten! Deze keer met geroosterde zalm, om eens wat anders te doen. Die tips van de ananas en perzik vind ik echt opvallend, maar ik ga het zeker eens proberen! Moet ongetwijfeld lekker fris zijn. Dank je wel!

   Geliked door 1 persoon

 2. Oh wat een haast! Ik hou helemaal niet van haastig koken, koken op zich kan al zo chaotisch zijn voor mijn overprikkelde brein :’) Het liefst doe ik alles heel rustig aan, maar ja, ik heb dan ook geen krullenbol rondlopen 😉

  Geliked door 1 persoon

  • Ik kan ook echt genieten van rustig – en uitgebreid – te koken. Maar nu moet ik zeggen dat het me vorige week wel beviel – ik was behoorlijk moe en het idee ‘het duurt maar een kwartiertje’ motiveerde me echt om eraan te beginnen.

   Like

  • Koken zat er bij mij zeker niet ingebakken (haha). Heb dat ook echt moeten leren… en leren leuk vinden, want in het begin vond ik het maar stresserend. Maar nu kookt mijn man nog altijd lekkerder dan ik, vind ik zelf. Alleen komt die altijd zo laat thuis, dan val ik al om en begin ik rauwe bonen te knabbelen dus ja, dan maar zelf koken 😀

   Like

 3. Nice! Ik had eigenlijk niet verwacht dat het zou lukken, lekkere maaltijden klaarmaken in minder dan 30 minuten 🙂 Maar nu jij er zo leuk over blogde ga ik die website eens bekijken. En als ik me niet vergis heb ik zelfs een kookboek van hen ergens in de kast staan. Tijd om daar vanavond eens in te duiken!

  Like

 4. Wat fijn die gerechten die allemaal niet zo lang duren! En dat weinig groente herken ik wel.. We hebben ook vaak een box hiervan hello fresh of een andere box en ik vind ook altijd de groenten wat karig…

  Like

 5. zo grappig dat je hele week exact met timer klaargestaan hebt 🙂

  ‘k probeer het koken thuis vooral aan mijn man over te laten maar als ik zelf moet koken , grijp ik ook wel naar de snelle oplossingen. Maar wat me bij iedereen die over weekmenu’s enz altijd zo opvalt dat die altijd in “maaltijden” denken. Ik denk altijd “ok welk stuk vlees of vis bak ik”, “welke groenten erbij” “nog wat koolhydraten”. Dus ik bak worst of zalm of …, stoom intussen broccoli of worteltjes of laat spinazie stoven in andere pan en zet wat gesneden tomaten op tafel en dan komt er nog wat pasta/rijst of gestoomde aardappel bij. Doorgaans ben ik ook wel in ong 15 minuten klaar, maar ik mis soms wel een saus die het 1 geheel maakt of zo in mijn aanpak.

  Als ik boodschappen doe, denk ik dus nooit in menu’s of gerechten maar ik moet 2-3 tal soorten vlees of vis in frigo hebben, x soorten groenten en altijd pasta of rijst en aardappelen.

  Like

  • Jaja, ik nam het echt serieus op 🙂 mijn man vond dat ook super grappig!
   Ik kook al graag eens iets dat ik voordien nog nooit gemaakt heb. Dus ik zoek de maaltijden wel bij elkaar op die manier (via websites, blaadjes van de colruyt… overal haal ik inspiratie)

   Like

 6. Pingback: 2018 in vogelvlucht – Boston, baby!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s