Tweede kerstdag traditie

Mannekes. Die kerstvakantie. Hoe zalig is dat?! En voelt dat dit jaar nu niet helemaal juist, dat de feestdagen op zaterdagavond en zondag vallen, zodat maandag een rustig ‘relax/chill en eet overschotjes-dag’ is? Trouwens, ik start een nieuwe traditie, want ik vond de ideale manier om de overschotjes weg te werken: de tweede kerstdag-quiche.

 

Ik haat het om eten weg te smijten. Daarom maak ik elke week een menu op, en proberen we ons daar zo goed mogelijk aan te houden. Soep wordt wel eens gemaakt op het einde van de week, met de minder fris ogende groentjes die ons bord nog niet gehaald hebben. Ook weet ik ondertussen wel hoeveel we ongeveer eten, en weeg ik dus groenten, aardappeltjes, pasta e.d. allemaal af. Veel werk? Helemaal niet. Ik ben het gewoon, en ben zeker dat we niet te veel over hebben én dat we de koekenkast niet hoeven te bestormen nadien vanwege een te kleine portie (waarbij ik een bestorming niet uitsluit, maar da’s dan gewoon omdat we zoetekauwen zijn).

 

Dus toen we op kerstdag een driegangen menu kookten voor 22 personen (ja, vrijwillig), heb ik dat allemaal zo goed mogelijk proberen in te schatten. Hier een overzichtje van wat we op tafel toverden:

 

Hapjes

  • Artisanale kaaskroketje
  • Knolseldermousse met garnalen en kroepoek
  • Geroosterde pompoensoep met gorgonzola
  • Gehaktballetjes in bladerdeeg

 

Hoofdgerecht

  • Varkenshaasje in mosterdkorst, wintergroenten (pastinaak, wortel en rammenas), mosterdsausje en kroketjes

 

Dessert

  • Tarte tatin met vanilleijs
  • Melkchocolade panna cotta met framboosjes

 

Maar hier en daar stond er nog wel wat in onze frigo de dag nadien: een rol bladerdeeg, een klein restje pastinaak, wat knolselder, een prei, een paar reepjes spek, wat mozarellabolletjes, een half potje geitenkaas, een restje varkensvlees en enkele stukjes tarte tatin. Eitjes heb ik dan weer altijd wel in huis, net als ajuin en look. De boel RIEP gewoon QUICHE naar me – behalve de tarte tatin, die hoefde niet te roepen, die scheen stillekes hapje per hapje te verdwijnen telkens de frigo werd geopend. Alle andere ingrediënten, behalve het varkenshaasje, werden vakkundig bij elkaar gedraaid en 45 minuutjes op 160°C later, rook het huis nog zalig ook. Ons ventje heeft dan weer genoten van het varkenshaasje met wat pastinaak en knolselder (ja, fijnproevertje hoor).

 

 

Manlief was ondertussen 12 kilometer door Leuven aan het joggen. Ik had wilde wensen om de toer van de 4, of zelfs de 8 tot een goed einde te brengen, maar na twee weken niet trainen door slechte nachten en keelontsteking/stemverlies, leek me dat toch niet zo optimaal. Dan maar verse soep en TKQ (you know, Tweede Kerstdag-Quiche) op tafel toveren voor de sportievelingen.

Misschien ook een ideetje voor volgende week? Smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s