10 dingen die ik als moeder nooit ging doen

Ik weet niet of dat bij iedereen zo is, maar ik was de ideale mama… tot ik moeder werd.

Hoewel… misschien is dat zelfs niet helemaal waar, want ik heb in de jaren BC (before children) wel vaker gezegd dat manlief een betere mama zou zijn dan ikzelf.

Aaaaaanyway, nu wij hier weer in de pampertjes en borstvoedingsperikelen zitten, heb ik toch wel al een paar keer gedacht aan hoe fel mijn invulling van het moederschap veranderd is, sinds ik zelf mama werd. En opnieuw mama werd.

Wat ook normaal is, denk ik. Want kinderen krijgen, da’s zo’n avontuur, waar je je onmogelijk écht op kan voorbereiden. Of zoals manlief het stelt: ‘One cannot be told‘.

Ik denk dus dat ik makkelijk aan een langer lijstje zou komen, maar hier zijn alvast 10 dingen die ik zogezegd nooit zou gaan doen, eens ik kinderen had.

En waarbij het dus nét een tikkie anders liep…

Wat ik nooit ging doen als moeder

  1. Ik zou mijn kinderen niet in mijn bed laten slapen.

    Ik kan mij niet herinneren dat ik ooit bij mijn ouders in bed kroop, dus ik dacht dat ik dat ook helemaal niet ging doen. Enter Krullenbol, die veel krampjes had als baby, en zelfs het bedje naast ons nog te ver vond om troost te vinden. Hij is dus geregeld bij ons in bed beland. En bij Babybroer is dat niet anders. (Wel met de nodige veiligheidsmaatregelen he). En nu vind ik dat nog best gezellig – behalve als ik natuurlijk stampen in mijn gezicht krijg want die kinders reizen nogal wat af he, ’s nachts.

2. Ik zou geen apart potje koken voor mijn kinderen

Oh, ik was toch zo overtuigd dat mijn kind alles zou eten. Ik at heel verschillende dingen tijdens de zwangerschap en borstvoeding, ‘want dan kreeg ie die smaken toch al binnen’. En ja, als baby at Krullenbol letterlijk alle mogelijke pureetjes die we hem voorschotelden. Witloof? Toppie! Spruitjes? Bring it on.
En toen werd hij 2 en werd de lijst met wat hij nog wel wilde eten steeds korter.

Wij eten dan nog redelijk avontuurlijk, dus vaak ‘ontleed’ ik het eten en geef ik hem de delen die hij lust, eventueel aangevuld met wat komkommer of een worstje (safe foods voor hem, die lust hij altijd). Hij begint nu steeds vaker te proeven, dus er is hoop!

3. Typisch jongens- of meisjesspeelgoed kopen

Aangezien we Krullenbols eerste levensjaar in Boston doorbrachten, leek het me ideaal om te starten met genderneutraal speelgoed. Of toch minstens een tractor én een pop. Want is alle speelgoed niet voor alle kindjes? (Iets dat ik nog steeds geloof).

Toen was Krullenbols eerste woord ‘bal’ en hij was totaal geobsedeerd door wielen. Voor ik het wist, stonden er muzikale werkbankjes en hamertjes en weet ik wat nog in mijn woonkamer.

Nu, er is veel gespeeld met het Ikea keukentje en mocht hij een pop willen of iets dergelijks, zou hij dat onmiddellijk krijgen. Maar goed, hij vroeg het tot nu toe nooit.

4. Mijn kind zijn kleren laten kiezen (op 2 of 3 jaar)

Ik dacht echt niet dat een peutertje al zo een uitgesproken mening zou hebben over wat-ie wel of niet zou aandoen. Dus ik zou altijd mooie combinaties klaarleggen en mijn kind zou er altijd piekfijn voorkomen.

Hum. Zoonlief koos op 3-jarige leeftijd om altijd twee verschillende kousen aan te doen. Soms zelf gecombineerd met twee verschillende schoenen (al heeft dat laatste niet lang geduurd, dat van die kousen is nog steeds een ding). En nu vind ik dat zelfs praktisch – als er een sok stuk is, is het hele paar niet verloren, en ik hoef geen sokken meer te vouwen!

5. Ik ging niet lang borstvoeding geven

Niet dat ik tegen lang borstvoeding geven ben! Ik vond en vind dat prachtig! Maar ik dacht écht niet dat het iets voor mij zou zijn. Maar één maand werden er twee, werden er vier, ik was dan toch thuis met de baby (in Boston), ik zag hoe goed hij groeide, en hups, opeens bouwde ik af omdat we aan een tweede kindje dachten en waren we 18 maanden verder. Dat ging niet zonder slag of stoot, maar het is me toch ook enigszins ‘overkomen’ zeg maar.

Fier op, maar nooit gedacht.

6. Ik ging geen filmpjes op mijn telefoon laten zien + 7. Geen schermtijd onder de 2 jaar

Ik ken de onderzoeken en ik weet dat het niet goed is. Maarrrr…. schuldig!

Foto door Josh Sorenson op Pexels.com

8. Ik ging niet absurd enthousiast doen over elke scheet

Ugh, zo van die moeders die beginnen te juichen bij elk mini dingetje dat hun kind doet. Ik rolde dan eens stevig met mijn ogen. Nee, zo ging ik zeker niet worden. Uiteraard wel enthousiast en steunend, maar toch niet bij van die pietluttigheden.

Tot ik zelf een baby had, en zag dat die pietluttigheden zo een mijlpalen waren, dat ik die niet alleen bejubelde, maar ze ook noteerde in het babyboekje en documenteerde met foto’s en filmpje. Jup.

9. Mijn kind ging geen meltdown hebben in de winkel of op een publieke plaats.

Hahaha! Natuurlijk wel. En ik zal je zelfs meer zeggen, ik vind het niet eens erg. Als het eruit moet, moet het eruit. Daarna gaat het dan wel weer beter. Ik schreef er ooit een stukje over, toen Krullenbol twee was. Ik ben echt heel anders gaan kijken naar emoties en hoe die er mogen zijn (niet bepaald hoe ik ben opgevoed, maar he, voortschrijdend inzicht en al).

Foto door Pixabay op Pexels.com

10. Wilde spelletjes vlak voor het slapen gaan

Oooooh, ik heb het geprobeerd. Om niet mee rond de tafel te hossen of ‘neen’ te zeggen tegen het tandenborsteldansje en te fronsen als manlief hem gierend van het lachen heen en weer zwierde. ‘Rustig, RUSTIG, mannekes doe nu eens RUSTIG’ – het was zo precies mijn mantra geworden ofzo.

Maar dat kostte mij alleen maar energie, en ik merkte dat Krullenbol tijdens een verhaaltje even goed (of misschien zelfs beter) rustig werd en ging slapen.

Dus ja, kriebelgevecht – bring it on.

Hebben jullie nog dingen die anders liepen dan verwacht in het ouderschap? Ik ben super benieuwd! Tell me I’m not the only one!


Advertentie

Een gedachte over “10 dingen die ik als moeder nooit ging doen

  1. Pingback: 6 dingen die ik nooit zou doen (voor ik mama werd) – fiekefatjerietjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s