Een speciale verjaardag

Gisteren was het dikke truiendag. En wieltjesdag (met fiets of step naar school). En Wereld Darwin dag.

Ik geef toe, ik heb met geen van alle veel gedaan vandaag. Ik vierde een speciale verjaardag.

Gisteren is het 1 jaar geleden dat ik mijn laatste chemo kreeg. Eén vol jaar. En meestal lijkt het al een bizar horrorverhaal dat ik nu aan mensen vertel – of niet vertel, want ondertussen zijn er heel wat mensen in mijn omgeving die mijn geschiedenis totaal niet kennen. En soms is dat wel prettig zo.

Ik zou zo graag willen zeggen dat het na één jaar ook helemaal achter de rug is. Dat ik er niet vaak meer aan denk. Of dat het geen impact meer heeft.

Maar dat is natuurlijk niet zo.

Ik zeg wel ‘natuurlijk’ maar ik merk dat een jaar lang is. Of heel lang lijkt, soms. En geheugens zijn kort. Heel kort, soms.

Die combinatie, samen met hoe hard ik gewerkt heb om er niet meer ‘ziek’ uit te zien, maakt dat ik vaak het gevoel heb dat ik me moet verantwoorden. Verklaren. Verdedigen. Dat ik er nog niet ben. Dat bepaalde dingen (nog) niet gaan zoals daarvoor. Dat energie een kostbaar en eindig goed is  —

(Nu ik die laatste zin schrijf, denk ik, ‘wat toepasselijk, zo met al die klimaatmarsen’. Ik ben zoals het klimaat, mijn energie is kostbaar goed. Ha!)

Tegelijk doet die verjaardag me beseffen hoeveel kan veranderen in een jaar. Hoe ver ik gekomen ben. Speekmedaille voor mezelf!

Er is nog een hele weg te gaan, een onzichtbare weg – onzichtbaar voor wie niet goed kijkt of luistert, vermoed ik. Onzichtbaar voor mensen met een kort geheugen.

Maar da’s oké. Want weet je hoe dat zit met nachtmerries en horrorverhalen?

Je leert wie wel goed kijkt en luistert. Het maakt niet uit dat ik er nog niet ben. Ik heb supporters langs de weg.

10 gedachtes over “Een speciale verjaardag

 1. Ik vind dit heel mooi, omdat ik zoveel herken door wat ik zelf meegemaakt heb, en sommige dingen ook zo voel.

  Het lastigste is wel dat velen denken dat het voorbij is, verleden tijd, maar dat het dat niet is.

  En ja, het heeft een enorme impact op je leven, op je denkprocessen, en dat blijft lang hangen. Ik denk dat we nog wel even bezig zijn met de verwerking van dat alles.

  Ik heb zelf ook zo supporters langs de weg, die zo wat verder af gaan staan als het stuk weg vlak en recht en mooi is. Maar die weer dichterbij komen als er een helling komt, een klein, slingerend paadje. Dan ineens staan ze daar weer, vlakbij.

  Een vangnet, dat zijn ze. En we mogen blij zijn dat we dat hebben.

  Geliked door 1 persoon

 2. Van mijn vriendin weet ik hoe lang die chemo blijft hangen, hoe het je energieniveaus teistert zelfs maanden later. Dus je hebt vast een gigantische weg afgelegd maar het lijkt me ook evident dat je nog steeds spaarzaam moet zijn met energie en dat het niet is zoals vroeger.

  Geliked door 1 persoon

 3. Heel herkenbaar. Ik vind het één van de moeilijkste zaken. Chemo gedaan, verhaal gedaan.
  Ik kan er zelf niet zo goed over schrijven, maar ben blij met je geschrijf. De laatste chemo (partner) is hier van december, dus een jaar ver zijn we nog niet.
  Alles ‘ziet’ er normaal uit, maar ik heb geenszins het gevoel dat alles hier weer normaal is.
  Dank (nogmaals) voor je schrijven. Ik ervaar het dikwijls als een ontzettend eenzame weg.

  Like

  • Ik ben zelf met de psychologe blijven praten die er was tijdens de behandeling. Zij heeft me heel vaak moeten zeggen dat ik best tijd mocht nemen. Nu nog vind ik het moeilijk. Omdat er echt wel al veel vooruitgang is, ‘vergeet’ je soms dat het best normaal is dat je er nog geen 100% bent. En ik weet ook niet waar die ‘100%’ dan is, want ik voel me wel een ander persoon dan ervoor… mja. In elk geval: heel graag gedaan, van dat schrijven.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s