Je bucket list? Start eerst met een ander lijstje

Recent ben ik opnieuw bij het concept bucket list aangekomen. Dat is een lijstje maken met alle dingen die je nog wilt bereiken of beleven voor je het tijdelijke voor het eeuwige wisselt. Of zoals ze het in de taal van Shakespeare zeggen: before you kick the bucket.

 

Ja, ik vind het nuttig om daar over na te denken, maar nee, ik wil niet dat dat extra stress met zich meebrengt. Het zou dus eerder een leidraad worden, dan een lijst met ‘moetens’. Er zijn al genoeg ‘moetens’ in de wereld, reële of diegene die wij onszelf opleggen. Ik ga er dus geen dwingende opsomming aan toevoegen.

 

Zo kwam ik op het idee om ook, of misschien wel eerst, een lijst te maken met de dingen waar ik me net helemaal niet (meer) mee bezig wilt houden.

Ik heb een tijdje terug een boek gelezen dat helemaal in dat kader past: ‘The life-changing magic of not giving a f**k. Heerlijk boek. Al verschillende keren uitgeleend. Op elke bladzijde staat het F-woord een keer of veertig, maar laat dat geen belet zijn. Het is géén oproep om apathisch te gaan wezen en nergens meer om te geven. Integendeel, de ondertitel is ‘How to stop spending time you don’t have doing things you don’t want to do with people you don’t like’ – je stopt met je energie in dingen te steken die jou eigenlijk niet uitmaken, of niet gelukkig maken, zodat je die energie wél kan richten op zaken en mensen die er wel toe doen.

 

Ik dacht: voor ik aan die bucket list begin, maak ik eerst een Fuck It list. Goed gevonden van mij! Ideale woordspeling! Wat ben ik toch pittig en slim. Tot ik die Fuck It list intikte in de zoekbalk van Google: ellenlange pagina’s over het fenomeen (blijkbaar begonnen bij een blogster die ‘mijn’ geweldige idee heel wat eerder had), 1200 afbeeldingen met quotes (een korte selectie hieronder), en de beschrijving van het boekje ‘The Fuck It List Journal’.

 

Hum ja.

 

Unieke ideeën, bestaat dat nog in deze internet-doorspekte tijd?

 

En was het niet Einstein die zei: Creativity is knowing how to hide your sources.

 

Hoe dan ook, mijn Fuck It list. De dingen waar ik geen tijd meer aan wil besteden, die ik niet meer wil doen, waar ik met een gerust hart ‘neen’ tegen wil zeggen. Dan blijft er meer tijd en energie over om volmondig ‘ja’ te zeggen tegen al die dingen die er wél toe doen!

De eerste 8 puntjes van mijn lijstje heb ik alvast opgesomd.

  1. Naar elk feestje/drink/evenement gaan waar ik voor uitgenodigd word, ook al heb ik er helemaal geen zin of energie voor.
    Nope, gewoon vriendelijk zeggen dat het deze keer niet zal lukken, ik ben er 100% zeker van dat het nog steeds een topfeest wordt.
    .
  2. De 20 km van Brussel lopen. Of een halve marathon.
    Zal niet lukken. Nooit niet. Ik wil sportief zijn, maar er zijn grenzen. Ik heb nog het excuus dat mijn kinesist het mij sterk heeft afgeraden om meer dan 5k te gaan kopen, slecht voor de rug. Maar dan nog. Ik ben er niet voor gebouwd, en ik wil het dus ook niet meer willen.
    .
  3. Parachutespringen. En bunjee jumpen.
    Stond een hele tijd op mijn bucketlist. Was jaloers op manlief die effectief de elastiek aan zijn voeten liet binden en de sprong waagde. Maar nu heb ik een blond ventje rondlopen dat op mij rekent en kan ik alleen maar denken: WAAROM zou ik dat risico lopen? Ik waag me al elke dag in het verkeer, vind ik al risico genoeg. OK, ok, je kan niet risicoloos leven en dat hoeft ook niet, maar moet ik daarom meteen vanop grote hoogte ergens gaan af- of uitspringen? Ik dacht het niet.
    .
  4. Meedoen aan uitdagingen om X boeken te lezen in een jaar.
    Ooit las ik de jeugdsectie van de bib uit, maar tegenwoordig ben ik al blij dat ik 2 bladzijden haal ’s avonds. Vroeger haalde ik die ‘leesachterstand’ in tijdens de vakantie, maar nu… heb ik zandbakken te testen en glijbanen te superviseren. Boeken lezen, echt heel boeiend en interessant, maar geen must meer. De Humo heeft ook al langere artikels, toch?
    .
  5. Uitleggen waarom ik geen alcohol drink.
    Ik leg toch ook niet uit waarom ik niet rook, geen drugs gebruik of nooit op wespennesten sla met een stok?
    .
  6. Anderen hun noden, wensen en verwachtingen boven die van mezelf stellen.
    Been there, done that, got the T-shirt. Duidelijke uitzondering: man- en zoonlief.
    .
  7. Alles perfect willen doen. Tegelijk. Nu.
    Goed is goed genoeg. (Kleine toegeving aan mezelf: heel goed is ook goed genoeg).
    .
  8. Deze lijst 100% tot in de puntjes naleven.
    Zie punt 7. Amen.

 

En wat staat er op jullie Fuck It list?

6 gedachtes over “Je bucket list? Start eerst met een ander lijstje

  1. Pingback: Getest: ‘Het bucketlistboek voor koppels’ – Boston, baby!

  2. Pingback: Mijn bucket list: 40 before 40 – Boston, baby!

  3. Pingback: Wat mensen écht van me denken – Feelgood Challenge #2 – Boston, baby!

  4. Pingback: Welke zoete zonde staat er op mijn ‘Back it list’? – Boston, baby!

Plaats een reactie