30 dagen zonder klagen?

Vorig voorjaar deed ik mee aan een aantal uitdagingen, zoals Dagen Zonder Vlees en 40 dagen bloggen.

Deze winter is mijn uitdaging van een ander kaliber.

Maar de 30 dagen zonder klagen zag ik wel passeren.

Op zich vind ik het een interessant initiatief, al was het maar om mensen ervan bewust te maken dat er met momenten veel afgezeurd en gezaagd wordt over kleine dingen die er eigenlijk niet toe doen.

Maar wat verstaan we onder klagen? Het feit dat het zowat de donkerste december en januari waren in tijden, en dat dit op het humeur en vitamine D-gehalte van mensen slaat, is een gewone vaststelling, toch? Blijkbaar heeft de zon zich 11 uur laten zien in december, maar ik denk dat ik toen net sliep.

Goed, we kunnen het eens proberen. Vorige week werd ik weer opgenomen in Gasthuisberg, en ook deze keer was er geen privé-kamer vrij. Niet minder dan drie dames passeerden als ‘roomie’ de revue tussen maandagochtend en woensdagnamiddag. Elk brachten zij hun eigen verhaal, stress en verdriet mee.

Maar okee, waar me dat de vorige keren heel erg raakte, kon ik het nu iets beter afblokken.

Moeilijker af te blokken was het geluid van stenen die werden doorgeslepen, drie dagen lang, op de werf vlak naast mijn raam.

En na het geluid van de slijpschijven, was het de pomp van de chemo die elk uur van de nacht in alarm ging, zonder aanwijsbare reden.

Alweer, ik wil niet klagen, dit zijn feiten, toch?

Nog een feitje: de tweede dame bleek op een straat van mijn ouderlijk huis te wonen, en de hele familie van mijn moeder te kennen, zijzelf en mijn grootouders incluis. Ze bleken zelfs op dezelfde school gezeten te hebben! En terwijl ik mezelf steeds minder graag zie in de spiegel (wie is dat bleke, opgezwollen, afgewassen patiëntje?), zag zij de trekken van mijn ma – en dat is bij de mooiste complimenten die ik kon krijgen.

En een laatste feitje: mijn lievelingsoom is niet meer. Zijn afscheid was op woensdag, terwijl ik nog aan een infuus hing. Ik kon er dus niet bij zijn, wat me veel verdriet heeft gedaan. Gelukkig besliste ik de tekst die in mijn hoofd gegroeid was sinds ik het smsje van mijn nicht kreeg, neer te schrijven, en wilde mijn zus het voorlezen. Ik denk dat ik daarin heb weergegeven hoe we onze tonton zullen herinneren: als de liefste, vrolijke, en grappigste nonkel die je je kan voorstellen. Zo was ik er toch nog een beetje bij.

Maar klagen? Nee joh.

8 gedachtes over “30 dagen zonder klagen?

  1. Dat is niet klagen, dat is het neerschrijven van observaties. Zeggen dat het gebrek aan zonlicht niet goed is voor je humeur is evenmin klagen, want ook dat is uitgebreid wetenschappelijk onderzocht. Klagen is niet zeggen dat je snakt naar zonlicht, klagen is veel te lang blijven doorbomen over hoe godvergeten oneerlijk het is dat de zon op dit moment niet schijnt en dat bijgevolg de ganse wereld het op jou gemunt heeft…

    Ik duim voor je dat je het volgende verblijf voor de verandering wél in een privé kamer doorbrengt, dat je nu je nog een extra verlies te verwerken krijgt ook extra veel warmte en steun krijgt, dat je samen en niet enkel alleen kan rouwen om je nonkel en dat die laatste loodjes wat sneller voorbij lijken te gaan.
    Veel sterkte!

    Like

  2. Klagen is zo een veroordelende term. Ik vind niets van het bovenstaande geklaag, net als ik het geen geklaag vind als mensen minder dan jij op hun bordje krijgen en toch eens durven uitspreken dat het soms niet lekker gaat. 30 dagen empathie lijkt me eens een leuke uitdaging. Of compassie.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie