Granola-la-la

Wat ik echt vakantie vind? Meer tijd doorbrengen met de mensen die je het liefste ziet, uiteraard maar ook: uitgebreid ontbijten. De tijd hebben om rustig je koffietje te drinken, misschien zelfs een pannenkoekje of een eitje te bakken, wat fruit erbij… zalig. Voor die dagen, maar ook voor de dagen dat het allemaal wat sneller moet, heb ik een receptje op punt gesteld: dat van chunky granola. Havermout is aan een opmars bezig, maar geef toe, het zijn vlokjes karton met een dikke nek. Vandaar een kleine tip om van havermout een lekker knapperig ontbijt te maken. Eenvoudig en ook helemaal naar eigen smaak aan te passen. Laat je niet afschrikken door de lijst ingrediënten – uiteindelijk is het enige ‘koken’ dat eraan te pas komt, alles bij elkaar smijten en in de oven zetten. Gemakkelijk én stukken goedkoper dan wat je in de winkel koopt!

Verwarm de oven voor op 160°C. Meng in een grote kom alle droge ingrediënten bij elkaar (zie hieronder).

In een pannetje of een microgolfpotje meng je ook de overige ingrediënten door elkaar, en je verwarmt deze tot alles begint te pruttelen/gesmolten is (–> alles behalve de microgolfpot, voor alle duidelijkheid. Aha, jaja, hier in Amerika kan een mens niet duidelijk genoeg zijn!).

Dan meng je de gesmolten ingrediënten bij de droge en meng je goed. Schud alles uit op een ovenplaat die je met bakpapier hebt bekleed.

Bak 25 min af op 160° en verlaag dan de temperatuur naar 100° C voor nog eens 10 min. Neem de eerste keer af en toe een kijkje, want elke oven is anders en je wilt niet dat je werk eindigt als een hoopje zwartgeblakerde grind.

 

Voor een portie waar je een weekje verder mee kan:

Droge ingrediënten

  • 315 g havermoutvlokken (geen instant)
  • 90 g geraspte kokos, liefst ongezoet
  • 75 g gehakte noten naar keuze
  • 75 g lijnzaad of andere zaden/pitten (aanrader: zonnebloempitten)

 

‘Natte’ ingrediënten

  • 60 g kokosolie (of een andere olie, maar ik vind deze wel lekker). Je kan ook boter gebruiken, maar dan wordt de granola korreliger, niet brokkelig.
  • 50 g pindakaas (als je daar niet van houdt, kan je ook gewoon 110 g olie in het totaal toevoegen)
  • 50 g honing of maple syrup (zoetebekken kunnen nog een eetlepel bruine suiker toevoegen. Of meer honing natuurlijk!)
  • beetje zout, en als je dat lekker vindt, een flink schepje kaneel (in mijn geval: check)
  • 100 ml melk

 

Belangrijk is de zoetstoffen niet helemaal weg te laten. Ze zorgen voor de brokkeligheid van de granola. Ik heb gehoord dat als je dat toch wilt proberen, je eiwit kan toevoegen voor meer ‘samenhang’, maar dat heb ik zelf nog niet getest. Voor het overige kan je zoveel weglaten of toevoegen als je wilt.DSC_1560

Laat na het bakken minstens een uur afkoelen in de oven – of de hele nacht als dat kan. Dan heb je een dikke granolakoek die je in stukjes kan breken.

 

 

 

 

Daarna kan je nog gedroogd fruit toevoegen, zoals rozijntjes, gedroogde besjes of banaanschijfjes, studentenhaver, stukjes chocolade… Luchtdicht bewaren. Naar het schijnt blijft het wel een week of twee goed, maar zo lang heeft de voorraad het nog niet overleefd bij mij! Heerlijk met yoghurt en vers fruit ’s morgens. Of gewoon als tussendoortje. Smakelijk!

img_1823

 

Maken jullie wel eens granola?

 

4 gedachtes over “Granola-la-la

  1. Pingback: Drie smakelijke budget cadeautjes – Boston, baby!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s