#Kookboekweek – Fast Food 2

Ik loop al heel lang met het idee om deze rubriek op te pikken – nieuwe receptjes probeer ik elke week, en inspiratie is altijd welkom. Alleen zoek ik meestal op het internet naar ideeën om het weekmenu te spekken (misschien zou ik dus beter iets schrijven als #kookwebsiteweek).

Tegelijk lees ik al jaar en dag met veel plezier over de gerechten die Sofie van Fiekefatjerietjes klaarmaakt aan de hand van nieuwe en minder nieuwe kookboeken. Het concept van haar #Kookboekweek is eenvoudig: ze kiest een boek en probeert enkele recepten uit, waarover ze verslag uitbrengt.

Momenteel ontbreekt de puf voor grote projecten en straffe doelstellingen, maar koken geeft me best wel energie.

Ik mocht het nieuwste boek van Sandra Bekkari, Fast Food 2, lenen van een vriendin. Ik nam het mee na het zien van de foto’s en het doornemen van enkele recepten. Gezonde, originele én snelle recepten? Bring it on.

In het boek staan 80 recepten die, zoals de titel het al verraadt, snel op tafel staan (‘gemiddeld in 30 minuten’).

Die recepten vallen onder de hoofdstukken

 • Ontbijt
 • Tussendoor
 • Meeneemlunch
 • Soep & hapjes
 • Hoofdgerechten
 • Desserts

In de uitgebreide inleiding heeft ze het ook over haar Sana methode om gezond te eten, hoe je ontspannen kan gaan koken (‘zie het niet als een vervelend taakje, maar als een fijn rustmomentje’ – duidelijk dat Sandra haar kinderen al iets ouder zijn, haha), en hoe je aan maaltijd plannen kan doen (wel mooi uitgewerkt, met een weekmenu als voorbeeld, waarbij heel duidelijk staat wat je vooraf klaarmaakt en wat à la minute).

Deze gerechten maakte ik deze week klaar:

Powersmoothie – met avocado, mango en gember / p. 34

Ik maakte deze smoothie als tussendoortje, want hoewel het onder het hoofdstuk ‘ontbijt’ valt, denk ik niet dat ik hiermee tot de middag zou toekomen. Het was lekker, niet echt een drankje, eerder wat lopende yoghurt-achtig. Ik zou er nog wat ander fruit in doen om de smaak wat meer te laten uitkomen. Ik was benieuwd hoe de ingrediënten (mango en avocado samen? Interesting!) elkaar zouden versterken, maar dat was niet echt het geval. Al bij al wel verfrissend.

Appelcakebrood / p. 46

Ik weet niet goed waarom dit recept in een ‘snel klaar’ kookboek staat, omdat zo een cake toch makkelijk een uur in de oven moet (in het recept staat 40 minuten, maar dat lukt met mijn oven echt nooit). Ik nam wel een short cut en deed het deeg in een cupcakevorm, waardoor de cakejes makkelijker mee te nemen zijn en ook sneller klaar – na 25 minuten kwamen ze heerlijk geurend uit de oven.

Er zit behoorlijk wat kaneel in het gerecht, daar moet je dus wel wat fan van zijn (in mijn geval: check!). De cake is niet zoet, maar door de appels maakt dat niet echt uit. Wij vonden ze in elk geval wel heel lekker- en ik hoorde toch geen klachten van de vriendinnen aan wie ik ook een portie uitdeelde.

Na een dagje in een doos bewaren, werden ze wel snel wat wak…

Luchtige eimuffins met courgette en zongedroogde tomaatjes / p. 72

Ik maak wel vaker eiermuffins en vond het interessant om de courgette er eens rauw in te doen. Dat scheelt zeker al wat tijd. De zongedroogde tomaatjes liet ik weg. Dit gerechtje is ideaal voor een weekend- meal prep: je maakt meteen een hele hoop eiermuffins en kan de rest van de week smullen. Maak ik zeker nog eens, eventueel met wat extra groenten of wat zalm erbij.

(foto vergeten, ze waren te snel op!)

Italiaanse groenteschotel met mozzarella en gedroogde ham / p. 100

Dit gerecht was inderdaad snel klaar, en erg lekker. We misten wel een bron van koolhydraten en aten er dus een boterhammetje bij (lekker om in de saus te doppen)- manlief zou hier anders echt niet mee gegeten hebben. De pijnboompitten gingen wat verloren, volgende keer laat ik ze weg.

Buffelmozzarella met gegrilde groenten, nectarine en kruidenolie / p. 106

Deze krijgt van mij de hoofdprijs. En ik was eerst niet eens van plan dit te maken. Maar ik had nog een zielige nectarine liggen, al wat te ver om op te eten, maar nog perfect om te grillen. Wegens geen buffelmozzarella in huis gebruikte ik feta (en ook niet zo veel als in het recept aangegeven, 125g kaas vind ik precies wel redelijk wat). Die feta was er echt perfect bij. ‘Ik ga spijt hebben als het op is’, dixit Manlief.

We aten het als lunch, en Manlief at er wat koude pasta bij. Ik een boterhammetje. Ook wel weer nodig om even voort te kunnen… al zal die halve bol mozzarella die er normaal bij is, misschien ook wel goed vullen. Soms vraag ik me af of wij nu zo een grote eters zijn? Maar volgende keer maak ik dit weer met feta, dat was echt a match made in heaven.

Ovenschotel van broccolipuree, groene groenten en kalfsgehakt / p. 108

Ik vind het wel fijn als een gerecht verschillende groenten bevat. Dat is hier zeker het geval: naast de broccoli zitten er ook erwtjes en prei in. Ideaal gerechtje om vooraf klaar te maken en op de avond zelf gewoon in de oven te schuiven. Ik denk ook hier weer dat de verschillende stappen toch wat onderschat worden qua tijdsinvestering…

Het was lekker, en méér dan genoeg deze keer. Ik had ook wel hele grote aardappelen genomen. Er staat nog een potje in de koelkast voor een lunch.

Kruidig stoofpotje met kikkererwten en zoete aardappel / p. 118

Dit was een succes, al at Manlief er nog wel een worstje bij. Niet dat hij niet van vegetarisch houdt, maar dit had net iets te weinig om het lijf voor hem, zal ik maar zeggen. Je moet er wel van houden dat je groenten nog best krokant zijn, want op 20 minuten stoven worden die zoete aardappel- en wortelblokjes echt niet zacht. Ik had geen baharat-kruiden maar vond online er zoal in die mengeling zit en maakte mijn eigen potje voor in de toekomst. Recept opgeslagen voor later, eventueel aangevuld met wat vlees dan.

Algemene indruk

Over het algemeen vond ik dit een mooi boek met mooie foto’s. Ik ga enkele van de geprobeerde gerechten zeker nog maken.


Ik denk wel dat ze wat moesten ‘duwen’ om sommige recepten binnen het ‘fast food’ concept te krijgen. Vaak lijken de opgegeven kooktijden met een serieuze onderschatting. En ja, vaak aten we er nog iets extra’s bij… ik snap maar al te goed het hele koolhydraat-arm gegeven, maar het was met momenten toch echt niet genoeg voor een man van bijna 2 meter, zélfs als die op zijn lijn let.

Wat ook opviel was dat er een aantal ingrediënten echt vaak terug kwamen. Laat ons zeggen dat je met prei, broccoli en erwten zowat de helft van de hoofdgerechten kan maken. En ik weet nu ook dat het potje za’atar kruiden dat ik ooit kocht, leeg zal geraken.

Het herhalen van ingrediënten kan misschien handig zijn in een meal prep-context, maar ik vond het soms wat vervelend. Ik wil echt niet drie dagen op rij broccoli eten…

Soms vond ik de aanduiding van de hoeveelheden ook wat gek. Erwtjes zijn zowat standaard ‘twee kopjes’. Dat is natuurlijk relatief, tenzij je echt de Amerikaanse maat ‘cup’ gebruikt, maar dat wordt nergens anders in het boek zo aangegeven. Maar wel 70g rucola in een sla voor 2 personen. Wie weegt er nu sla? Enfin, details!

Fast Food 2 van Sandra Bekkari, wordt uitgegeven door Borgerhoff & Lamberigts en kost 24,99 euro.

Advertentie

4 gedachtes over “#Kookboekweek – Fast Food 2

 1. Ik heb die beide kookboeken hier liggen, maar moet in alle schaamte toegeven dat ik er nog geen enkel gerecht uit klaargemaakt heb. Misschien moet ik daar binnenkort toch eens wat meer werk van gaan maken 😉

  Geliked door 2 people

 2. Oh, zo leuk dat je van kookboekweek gedaan hebt! Koken met kleine kinderen in de buurt is niet altijd evident, maar ik probeer het inderdaad te zien als een ontspanmomentje in plaats van iets wat moet. Met recepten van Sandra Bekkari heb ik nog geen ervaring, maar alles ziet er wel heel lekker uit. En haha voor de ontbrekende foto van de muffins, dat zegt genoeg :-).

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s