Mijn woord voor 2024

De voorbije twee jaar heb ik geen ‘woord van het jaar’ gekozen. Met ‘woord van het jaar’ bedoel ik niet dingen zoals ‘sus’ of ‘kraamkost’ en zo van die dingen die op het nieuws komen om woorden te gaan verkiezen waar je werkelijk nog nooit eerder van gehoord hebt (okee, van kraamkost had ik wel al gehoord, grote fan trouwens, maar van andere woorden dan weer helemaal niet).

Nee, daar gaat het vandaag dus helemaal niet over.

Het gaat over het woord van MIJN jaar. Het woord waar ik allerlei dingen wil aan ophangen, wat ik hoop dat mijn thema wordt voor 2024.

Het idee komt van de Happier podcast van Gretchen Rubin (absolute aanrader als je in het Engels wilt luisteren). Zij maakt elk jaar een lijstje (mijn 24 voor 2024 komt er nog aan), een woord en een uitdaging (dit jaar is het ‘Writing 24 in 24′, dus elke dag 24 min schrijven in 2024, ik heb het gevoel dat dit een uitdaging is die me op het lijf is geschreven, haha, snapt ge ‘em?).

Maar goed, een paar jaar geleden was mijn woord ‘BALANS‘ en dat is natuurlijk een woord dat ik eigenlijk elk jaar wel kan gebruiken (Can’t we all?).

Deze keer kwam er een ander woord spontaan opborrelen, toen ik erover nadacht.

Het woord is…. FRIS.

FRIS.

Fris van

  • fris in je hoofd zitten (wat alleen kan als je mentaal en fysiek in orde bent)
  • frisse ideeën hebben, frisse kijk op de dingen
  • frisse dingen eten (dat associeer ik met vers, met groenten en ander lekkers, minder suiker)
  • frisse neus halen (voldoende naar buiten gaan)
  • koudetherapie proberen, naar het schijnt zoooo goed voor je zenuwstelsel, dus dat wil ik uitproberen, op de één of andere manier

En nu ik naar dat woord staar, zie ik opeens dat het de combinatie is van de eerste twee letters van Manlief zijn voornaam, en de eerste twee letters van die van mij. WoW.

Mooi, want

  • nu de jongens een tikje ouder zijn, willen wij ook weer inzetten op meer tijd inplannen voor ons twee. Dit had ik eerst totaal niet gekoppeld aan ‘Fris’, maar kijk, zo een woord, je hangt eraan op wat je wilt he. En met een druk gezinsleven, een drukke carrière (Manlief) en een startend bedrijf (ikke), en dan nog graag tijd doorbrengen met vrienden, familie, je eigen gezondheid niet verwaarlozen… soms lijkt het dat de tijd voor ‘ons twee’ laag op de prioriteitenlijst staat. Terwijl we dat allebei niet willen want eind 2024 vieren we ons 25 jaar samen en still going strong.

Mijn woord van het jaar is dus FRIS.

Wat is dat van jou?
Foto door Egor Kamelev op Pexels.com

11 gedachtes over “Mijn woord voor 2024

  1. Dat lijkt een fijne focus voor 2024!
    Mijn lijstje heb ik al! Misschien moet ik dan ook maar eens een woord en een uitdaging bedenken en naar die podcast van Gretchen luisteren.
    Ik heb jaren terug haar boek gelezen (The Happiness Project) en vond dat ook een aanrader.

    Geliked door 1 persoon

  2. wat je opsomt zijn allemaal leuke associaties met fris die je energie geven. Maar overall krijg ik toch wat rillingen van fris want ik heb het graag warm. Een frisse vakantie zou ik nogal rot vinden bijvoorbeeld :D.

    Like

Plaats een reactie