De nieuwe keuken challenge- januari ’19

Met een beetje vertraging laat ik graag in mijn bord kijken.

Januari was een pittige maand vond ik (en ik heb het gevoel dat ik daar niet alleen in ben), maar dankzij een goede planning en vaak al vooraf koken (meal prep, zoals ze dat dan zeggen) is het toch gelukt om gezonde, gevarieerde en lekkere dingen op tafel te zetten.

En misschien kan ik daar wel enkele puntjes mee aanstippen uit mijn Nieuwe Keuken Challenge, die ik op 1 januari lanceerde. Ik heb hier en daar gemerkt dat enkele keukenprinsen en -prinsessen het ook een leuk idee vonden om op die manier eens wat anders te koken, of wat klassiekers te herontdekken.

Wat heb ik zoal klaargemaakt in januari? Enkele smakelijke hoogtepunten.

Broodpudding/Bodding

Ik haat het om eten weg te gooien maar ons brood is ons vaak te snel af: voor je het weet wordt het een toastje zonder ooit een broodrooster gezien te hebben. Ik vries dan vaak sneetjes in. Wij hebben daar zelfs een aparte schuif voor in onze diepvries – zegt ook al hoe vaak dit voorkomt.

Als de schuif vol is, moet er plaats geruimd worden en dat kan maar één ding betekenen: broodpudding! Ik maak dat met véél gedroogd fruit, chocola, kortom alles erop en eraan.

Misschien is dit mijn signature dish? Ik ben er niet zeker van, maar ’t is een kanshebber!

Oh, en ik maakte een stuk voor mijn collega’s, en voor de collega’s van mijn man. Zo kan ik ook nr 17 schrappen: ‘Maak een gerecht voor iemand die niet bij jou woont’.

Slow Cooker Spaanse kip

Een nieuw gerechtje dat heel goed in de smaak is gevallen. Ik ben dol op onze slow cooker, sinds ik er in Amerika mee leerde koken. We hebben het gegeten met pasta en courgettesliertjes (ofte: courgetti).

Nieuwe recepten: 1/5

Pompoen lasagne

Lasagne is natuurlijk altijd een topper in de winter.

Ik had al wel eerder pompoen lasagne gemaakt, maar nooit eerder de lasagnebladen écht vervangen door pompoen. Toen ik de sneetjes zag liggen bij de Albert Heijn, dacht ik, dat moeten we toch eens proberen, en het resultaat was echt overheerlijk – manlief heeft het ondertussen ook nog eens klaargemaakt.

Nieuwe recepten: 2/5

Gegrilde wintergroenten met geitenkaas

Niets zo makkelijk als een hoop groenten (vaak restjes hier) in een ovenschotel gooien en met wat lekkere olijfolie bakken in de oven. Op de foto: raapjes, aardappeltjes, zoete aardappel, courgette, koolrabi, rode biet en aardpeer. Aardpeer was voor mij een nieuw ingrediënt, omdat ik er een muffe smaak mee associeerde. Maar in deze combo viel dat reuze mee!

Nieuwe ingrediënten: 1/5

Soep met radijzenblaadjes

Ik ben altijd op zoek naar manieren om minder afval te hebben, in de eerste plaats voedselafval.

Mijn weekmenu’s opstellen is een eerste punt, maar nu vond ik een boekje in de bib over het gebruiken van ongebruikelijke stukken van groenten en fruit, zoals aardappelschillen, de groene blaadjes rond een bloemkool en radijzenblaadjes.

Ik heb de radijzenblaadjes in een soepje gedraaid met courgette, spinazie en ui en dat was echt lekker! De radijzenblaadjes smaken een beetje als sla, vrij neutraal. (Misschien is een soep maken een beetje valsspelen, want zo kan je heel wat kwijt natuurlijk. Maar kijk, we zijn onze eigen jury, toch?).

Nieuwe ingrediënten: 2/5

Zo, dat schiet al goed op! Ik hoop deze maand wat aandacht te schenken aan wintergroenten, ik geef toe dat ik kool en dergelijke niet héél vaak op het menu zet.

Een tussenstand van mijn Nieuwe keukenchallenge kan je hier vinden.

Hebben jullie iets nieuws geprobeerd in januari?

7 gedachtes over “De nieuwe keuken challenge- januari ’19

  1. Tot nu toe ben ik nog niet actief bezig geweest met de Nieuwe Keuken Challenge, maar ik heb wel al, samen met mijn BFF, enkele plannen gemaakt. Een tijdje terug maakte ik ook broodpudding. Mijn man lust dat niet, maar de collega’s waren wel blij 🙂

    Like

Plaats een reactie