Ik at een maand geen suiker… en dit is wat er gebeurde

Met het vooruitzicht van de tonnen suiker die in december op een presenteerblaadje worden aangeboden, besloot ik begin november een maand suikervrij te gaan eten.  Mijn No Sugar November. Dat had behoorlijk wat effecten, en hier kijk ik graag op terug.

hoopje suiker

Dat suiker niet bepaald goed voor je is, is geen nieuws meer. Nu ja, ik wil dat nuanceren: te véél suiker is niet goed voor je, want je lichaam heeft wel suiker nodig als brandstof om te functioneren. Alleen vind je ruim voldoende in je ‘gewone’ voeding zonder echt suikerrijke dingen te gaan eten. En geloof me, waar je allemaal suiker in terug vindt, dat wil je echt niet weten (of misschien net wel?!).

Een verhoogd risico op bepaalde kankers, aderverkalking, concentratieproblemen, depressiviteit, suikerziekte type 2, ja zelfs Alzheimer is gelinkt aan een te hoog suikerverbruik. En suiker zou zo verslavend zijn als cocaïne.

Maar daar had ik allemaal geen last van, toch? Ik ben helemaal geen zoetekauw en dacht daardoor dat het laten van suikers (net als de natuurlijke varianten die ook een groot effect hebben op je bloedsuikerspiegel zoals honing, agavesiroop etc) vrij gemakkelijk zou gaan.

Eerlijk, ik had geen afkickverschijnselen verwacht, want ik was al heel bewust bezig met mijn voeding. Dacht ik zo. Liep dat even anders.

salad-2756467_1920

Wat ik leerde in mijn maand suikerarm eten:

  • Zoals bij elke omschakeling in je voedingspatroon kost boodschappen doen meer tijd in het begin. Je moet alle etiketten gaan uitpluizen en heel wat van de dingen die je voordien zonder nadenken in je kar legde, vallen uit de boot. Je moet dus op zoek naar suikerarme – én lekkere, want he, foodie hier – alternatieven.
    .
  • Voorbereiding is alles. Heel wat bereide producten bevatten extra suiker. Dat kan je omzeilen door het zelf te maken, maar dit kost uiteraard ook tijd. ‘Snel eventjes’ iets uit de kast grabbelen gaat dan ook alleen maar als je hierover hebt nagedacht en iets klaar hebt liggen.
    .
  • Naast de usual suspects (koekjes, cake, confituur, choco, desserts in het algemeen) bevatten VERSCHRIKKELIJK veel dingen suiker. Hesp. Vleeswaren. Vinaigrettes. Brood (en meer dan dat beetje dat nodig is om de gist te doen werken). Diepvriesproducten. Tomatensauzen en -puree. YOU NAME IT, it has sugar!
    .
  • Soms is het niet meteen duidelijk, want suiker komt in honderd en één namen en gedaantes. Dextrose. Glucose. Glucose- en fructosesiroop. Rietsuiker. Kokosbloesemsuiker. Maltodextrine. Maïsstroop. Etc etc etc.
    .
  • Light producten zijn meestal geen goed idee, omdat minder vet vaak wordt opgevangen door meer suikers.

 

De eerste week was geen algemeen succes. Niet alleen heb ik me een paar keer ‘laten vangen’ (en at ik iets waarin later toch suiker bleek te zitten), ik heb een hele week hoofdpijn gehad, was meer moe dan normaal en was met momenten echt heel depri (lees er meer over in mijn verslag). Dat was wel even doorbijten.

Eens ik goede alternatieven had gevonden, begon het beter te gaan. De hoofdpijn verdween om niet meer terug te keren die maand.

Ik was met hoge verwachtingen aan de No Sugar November begonnen, en merkte dat een deel is ingelost, en een deel ook weer niet.

Wat niet gebeurd is:

  • Ik had niet plots enorm veel energie.
  • Ik ben niet vrijgesteld van ziek worden, integendeel, ik loop nu al twee weken te hoesten en te snotteren.
  • Mijn huid ziet er niet uit als 15 jaar geleden.
  • Ik slaap niet opvallend beter
  • Ik heb niemand ‘bekeerd’ integendeel heel wat mensen vinden mij nu ongetwijfeld ‘een rare’ (of nog raarder, ha!).

Wat wel gebeurd is:

  • Mijn energiepeil was veel constanter door de dag. Ik had geen energiedipjes meer in de namiddag of na het eten.
  • Ik kon mij urenlang concentreren, want na het laatste jaar echt geen evidentie is geweest.
  • Ik had geen zin meer in zoet, het werd steeds makkelijker het te laten staan. Suiker eten doet suiker willen eten. Eens je door die vicieuze cirkel breekt, is het echt niet zo moeilijk.
  • Suikervrije producten geven een langer verzadigingsgevoel dan suikerrijke. Ik had dus opvallend minder snel honger of ‘goesting’.
  • Dingen begonnen veel zoeter te smaken, bijvoorbeeld een rode paprika die ik plots zo zoet als een appel vond.
  • Mijn overtollige pondjes smolten niet als sneeuw voor de zon, maar ik ben op die 4 weken wel ongeveer 1,4 kg kwijt geraakt (logisch ergens want je vervangt suiker ergens ook door vet. En snacks als noten e.d. bevatten ook veel calorieën).
  • Ik voel me ‘licht’ en heb geen buikpijn. Behalve als ik dan wel eens een keertje suiker eet. Dan heb ik geheid buikpijn (zelfs toen ik het niet wist, maar er daarna pas achter kwam, dus psychologisch is het niet).
  • Ik word gemakkelijker wakker en hoef geen 3 keer meer te snoozen.

wekker

Al bij al wegen de voordelen die ik dagelijks merk zeker op tegen de moeilijkheden, zoals het lezen van etiketten en het zoeken naar alternatieven.

Zelfs in die mate dat ik… wait for itbesloten heb dit gewoon verder te zetten.

Nee, ik zal tijdens de feestdagen niet alle dessert weigeren, en nee, ik zal geen uitnodigingen om uit eten te gaan afslaan, maar als ik zelf kook, als ik zelf mag kiezen…

Dan zeg ik nog steeds ‘Nee bedankt’ tegen suiker.

NO sugar november

 

Lees hier al mijn suikervrije avonturen

19 gedachtes over “Ik at een maand geen suiker… en dit is wat er gebeurde

  1. Ik schrik er eerlijk gezegd niet van 🙂 in moeilijke momenten als ik dan toch eens toegeef aan zoete dingen merk ik inderdaad het tegenovergestelde zoals je beschrijft: energiedips, meer zin in zoet, enz.
    als ik nu een suikerbom eet, kan ik daar ook echt slecht van worden, moe, buikpijn zoals je zegt. reden genoeg om het dus niet te doen. chocolade daarentegen heeft dat effect niet 😉
    Maar ik merk nu ook hetzelfde met vlees. nu door minder te eten heb ik er ook echt minder zin in en als ik ‘teveel’ eet ben ik er nu ook echt slecht van. super dat je doorzet!!!

    Geliked door 1 persoon

  2. Ik was ooit een echte zoetekauw en heb mijn suikerconsumptie de laatste jaren drastisch verminderd (ooit één maand bijna-suikervrij, nu suikerarm). Naast de voordelen die jij opsomt heb ik nog een ander groot voordeel vastgesteld: zowel mijn gewone tandarts als mijn paradontoloog (naar wie ik werd doorverwezen toen door ontstoken tandvlees mijn kaakbot aangetast geraakte) zijn sinds ik minder suiker eet veel meer tevreden over mijn mondhygiëne. Ik ga niet zeggen dat ik nu met plezier tandsteen laat verwijderen, maar er is wel een groot verschil met de periode toen ik nog veel snoepte.

    Geliked door 1 persoon

  3. Super dat het zo’n effect had! Je geeft mij alleszins goesting om toch nog eens opnieuw een poging te wagen, want ik herken ongeveer alles van mijn ervaring toen. Jammer dat een paar keer opnieuw suiker eten je zó snel weer op “het slechte pad” brengt, toeme toch 🙂
    Veel succes alleszins met volhouden én met genieten van de voordelen!

    Geliked door 1 persoon

  4. Pingback: 2018 in vogelvlucht – Boston, baby!

  5. Pingback: Goede voornemens + nieuwjaarsbloghop met winactie – Boston, baby!

Plaats een reactie