Weggeven in december – de omgekeerde advent

De warmste maand van het jaar is aangebroken. We kijken uit de gezellige dagen en hebben kerst en oudjaar in het vizier.  Morgen begint de advent, de aanloopperiode voor Kerstmis. Het woord ‘advent’ komt trouwens van het Latijnse ‘adventus’ wat komst betekent (tot zover deze lezing).

Omdat aftellen en aankondigen goed werkt met onze kleuter, hebben we voor het eerst een adventskalender gekocht. 24 vakjes waarvan er elke dag eentje open mag – om daar dan een klein cadeautje of iets lekkers te vinden.

adventskalender

De cadeautjes stromen wel vlotjes binnen in december: niet alleen thuis in de schoentjes door de Sint en onder de boom door de kerstman maar soms ook nog op verschillende plaatsen –  misschien gooit de goedheilig man ook nog wat door de schouw van oma en opa, van peter of meter. Die zijn uiteraard ook heel braaf geweest dit jaar.

Daarom bleef het hangen toen ik een paar dagen geleden ergens een idee zag passeren van een ‘omgekeerde adventskalender. In plaats van elke dag van de advent iets te krijgen, kan je ook elke dag van de advent iets weggeven.

Omdat je het niet meer nodig hebt. Omdat je het niet meer gebruikt. Omdat je gewoon genoeg hebt – en anderen misschien niet.

Ik vind het zo een mooi idee dat ik er echt mee aan de slag ga. Elke dag van de advent zal ik iets dat ik niet meer nodig heb in een doos leggen, en die zal ik naar de kringloopwinkel brengen.

boeken weggeven

Behalve op zaterdag.

Op zaterdag geef ik ook iets weg, maar het gaat niet in de doos.

Want op elke volgende zaterdag van december geef ik iets weg via mijn blog.

En het zal geen oude kookpot zijn, laat ik je dat alvast vertellen!

Hou dat blogje hier gewoon goed in het oog, en wie weet draag ik wel bij aan die mooie stapel cadeautjes onder de kerstboom!

 

Hebben jullie een adventskalender?

cadeau

 

24 gedachtes over “Weggeven in december – de omgekeerde advent

 1. Wat een leuk initiatief. Ik houd er echt van dat mensen wat voor een ander over hebben. Er zijn zoveel mensen die het echt niet breed hebben en dan is het hartverwarmend dat er mensen zijn die iets weggeven. Grote klasse! En wat betreft de adventskalender, we hebben er eentje met allerlei chocolaatjes 🙂

  Geliked door 1 persoon

 2. Wat leuk! Ik ga deze maand ook wat materiaal en boeken van ons zoontje weggeven. Ik heb een hekel aan teveel speelgoed en teveel materiaal. En ik geef het ook liever weg dan dat ik alles moet verkopen voor een paar eurootjes.

  Geliked door 1 persoon

 3. Wat een leuk idee, zeg! Wij hebben geen adventskalender, maar ik zie wel iets in dat “elke dag iets weggeven”. Hier mag ook wel wat de deur uit. Ik zoek alvast iets uit voor vandaag 🙂

  Like

 4. Wat een goed idee! Ik ga gewoon meedoen, er zijn hier zeker nog 24 dingen te vinden die anderen gelukkiger kunnen maken dan onszelf. Ik begon zonder het te beseffen al goed door zaterdag een doos leren-lezen boeken door te geven 🙂

  Geliked door 1 persoon

 5. Wat een mooi idee! In België heb ik eigenlijk nooit aan een adventskalender gedacht; hier in Zwitserland is dat veel meer traditie, al heb ik er desondanks nog steeds geen in huis (deels omdat ik er graag zelf eentje zou maken, maar ja, tijd…). Misschien een mooie traditie om te starten eens er hier een kleintje rondloopt 🙂 (dat geeft mij ook nog wat jaren om er eentje te maken 😉 ).
  Veel succes en plezier met opruimen en anderen gelukkig maken!

  Geliked door 1 persoon

  • Dank je wel! Ik geef toe dat het ook mijn allereerste adventskalender is… Ik zou dat ook wel willen maken, maar ben daar niet zo handig in – en toen ik een leuke zag bij Ikea, dacht ik ‘effe realistisch zijn’ hahaha!

   Like

   • Haha, ja, dat zou ik misschien beter ook zijn, dan had ik er nu waarschijnlijk al voor het tweede (of zelfs derde? Damn, hoe lang loop ik al met dat idee rond?!) jaar eentje 😉

    Like

 6. Pingback: Kerst Bloghop 2018 – Boston, baby!

 7. Pingback: Review binnenspeeltuin Funoase + Winactie – Boston, baby!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s